Читај ми

НАЈАВЉЕН 14. ФЕСТИВАЛ УЛИЧНИХ СВИРАЧА

Конференција за новинаре на којој су представљени уметници и уметнички програми који су изабрани путем конкурса за учествовање на Фестивалу уличних свирача, који ће ове године 14. пут бити одржан у Новом Саду од 4. до 6. септембра одржана је у Градској кући.

Присутнима су се обратили помоћник директора Туристичке организације Новог Сада Радован Јокић, председница Уметничке асоцијације "Инбокс" Натали Бељански Поповић, веб уредник и новинар Златомир Гајић и ПР Фестивала уличних свирача Мирјана Спремо.

- Реч је о фестивалу који је концептуално постао веома озбиљан у културном и туристичком смислу, о чему говори велика посећеност, али и садржај фестивала који је од улично - забављачког прерастао у артистички, и допуњава недостатак културне понуде Новог Сада када је реч о модерним уметничким концепцијама. Такође, битно је и то што Фестивал уличних свирача привлачи пажњу ван локалних оквира, и доприноси видљивости Новог Сада – истакао је Радован Јокић.

-Поред Фестивала уличних свирача имамо још један велики пројекат, а то је ''Циркус као начин живота'' који реализујемо под покровитељством Европске комисије. Реч је о двогодишњем пројекту који је предвиђен да буде део Фестивала уличних свирача, па ћемо на овогодишњем фестивалу видети завршну представу поменутог пројекта. Наш циљ је промовисање културне разноликости, тако да ће и ове године бити веома занимљив страни програм, а биће и доста новина - истакла је Натали Бељански Поповић.

Како је рекао веб уредник и новинар Златомир Гајић на конкурс за учествовање на Фестивалу, расписан и спроведен овог пролећа, поново су се пријавили бројни уметници из Србије и земаља у региону. Уметнички савет Фестивала је размотрио пристигле пријаве и изабрао 12 најквалитетнијих уметничких трупа, које ће на овогодишњој манифестацији уличне уметности представити своја достигнућа, махом из области музике. Међу њима су београдска виолинисткиња Јелена Урошевић, нишки бенд The Jam Station, The Hoods из Вршца, новосадски Acoustic Sharks и многи други.

Фестивал уличних свирача организује Уметничка асоцијација "Инбокс" из Новог Сада, уз подршку Града Новог Сада и Покрајинског секретаријата за културу и информисање. Пријатељ конкурса за учествовање на Фестивалу је "Телеком Србија".

Нови Сад, 30. јун 2014. године