Čitaj mi

NAJAVLJEN 14. FESTIVAL ULIČNIH SVIRAČA

Konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni umetnici i umetnički programi koji su izabrani putem konkursa za učestvovanje na Festivalu uličnih svirača, koji će ove godine 14. put biti održan u Novom Sadu od 4. do 6. septembra održana je u Gradskoj kući.

Prisutnima su se obratili pomoćnik direktora Turističke organizacije Novog Sada Radovan Jokić, predsednica Umetničke asocijacije "Inboks" Natali Beljanski Popović, veb urednik i novinar Zlatomir Gajić i PR Festivala uličnih svirača Mirjana Spremo.

- Reč je o festivalu koji je konceptualno postao veoma ozbiljan u kulturnom i turističkom smislu, o čemu govori velika posećenost, ali i sadržaj festivala koji je od ulično - zabavljačkog prerastao u artistički, i dopunjava nedostatak kulturne ponude Novog Sada kada je reč o modernim umetničkim koncepcijama. Takođe, bitno je i to što Festival uličnih svirača privlači pažnju van lokalnih okvira, i doprinosi vidljivosti Novog Sada – istakao je Radovan Jokić.

-Pored Festivala uličnih svirača imamo još jedan veliki projekat, a to je ''Cirkus kao način života'' koji realizujemo pod pokroviteljstvom Evropske komisije. Reč je o dvogodišnjem projektu koji je predviđen da bude deo Festivala uličnih svirača, pa ćemo na ovogodišnjem festivalu videti završnu predstavu pomenutog projekta. Naš cilj je promovisanje kulturne raznolikosti, tako da će i ove godine biti veoma zanimljiv strani program, a biće i dosta novina - istakla je Natali Beljanski Popović.

Kako je rekao veb urednik i novinar Zlatomir Gajić na konkurs za učestvovanje na Festivalu, raspisan i sproveden ovog proleća, ponovo su se prijavili brojni umetnici iz Srbije i zemalja u regionu. Umetnički savet Festivala je razmotrio pristigle prijave i izabrao 12 najkvalitetnijih umetničkih trupa, koje će na ovogodišnjoj manifestaciji ulične umetnosti predstaviti svoja dostignuća, mahom iz oblasti muzike. Među njima su beogradska violinistkinja Jelena Urošević, niški bend The Jam Station, The Hoods iz Vršca, novosadski Acoustic Sharks i mnogi drugi.

Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija "Inboks" iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje. Prijatelj konkursa za učestvovanje na Festivalu je "Telekom Srbija".

Novi Sad, 30. jun 2014. godine