Читај ми

МУЗИКОМ, КРЕАТИВНОШЋУ И ЗАЈЕДНИШТВОМ ДО ГИНИСОВОГ РЕКОРДА

Гинисов рекорд у броју људи који истовремено свирају на једном клавиру, а који држе средњошколци из Холандије, надмашен је вечерас, у Градској кући где су 23 ученика и професора Музичке школе „Исидор Бајић“, на тај начин извела композицију „Зора“ студента Академије уметности у Новом Саду Ивана Марковића. Догађају је присуствовао члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин.

-Вечерашњи догађај је изузетан по много чему. Поред тога што су се млади музичари, заједно са својим професорима суочили са изазовом да са 230 прстију свирају 88 дирки, они изводе дело младог уметника, нашег суграђанина комопоновано специјално за ову прилику. Њихова жеља да нам се представе модерном музиком и то на један овако оригиналан начин, је вредна сваког дивљења и за мене је од обарања Гинисовог рекорда значајнија чињеница да су ови људи данас показали како креативношћу, ентузијазомом и заједништвом остварују своје циљеве – рекао је Огњен Цвјетићанин.

На клавиру су свирали ученици, узраста од девет до 18 година: Михајло Рацпети, Саша Захорјански, Данијел Леш, Милица Врањеш, Тиса Лекић, Игор Далагија, Бошко Стојадиновић, Лука Петровић, Милица Вујановић, Дуња Врањеш, Сара Тодорић, Матео Радимир, Ленка Шкрбић, Немања Марчетић, Марија Шаповалова, Иван Чернухин, Елена Јакшић, Лаура Мађарић, Дамјан Свијић, Стефан Свијић као и професори Тијана Тењи, Александра Војнак и Слободанка Стевић. Идеја је поникла на клавирском одсеку Музичке школе, као један од начина да се класична музика приближи публици, на атрактиван и несвакидашњи начин. Директорка музичке школе „Исидор Бајић“ Радмила Ракин Мартиновић назвала је овај подухват шалом, али оном која захтева озбиљне припреме и представља сјајну мотивацију за ученике и професоре.

-Наши ђаци, заједно са својим професорима су се за овај догађај припремали цео распуст. Ми смо изузетно озбиљни када је у питању уметничка музика и квалитет исте, а овакав вид презентације представља сјајну прилику да деца напредују у музицирању, али и да практикују тимски рад – објаснила је Радмила Ракин Мартиновић.

Догађај је организовала Омладинска престоница Европе Нови Сад. Координатор ОПЕНС2019, Вукашин Гроздановић истакао је да омладинске политике и организације треба и да постоје у сврху реализације идеја младих и младе.

-Логично је да у години када смо Омладинска престоница Европе подржавамо идеје које долазе управо од младих људи. Задовољство нам је било да отворимо врата и помогнемо да заједно спроведемо ову идеју до краја. Како је један од циљева ОПЕНС-а подстицање активног учешћа младих, желимо да младима пре свега пружимо прилику да учествују у овако једном несвакидашњем догађају и да за собом оставе траг промене чији део су и они били. Као ОПЕНС, стремимо ка иновацијама и креативности код младих и желимо да  заједно са младима осветлимо нови рекорд у Гинису – изјавио је Вукашин Гроздановић.

Догађај је, по свему судећи испунио све пропозиције за улазак у најпознатију књигу светских рекорда, а коначни резултат биће познат до краја текуће године, када Гинисова комисија детаљно прегледа писани, фото и видео материјал, који сведочи да су задовољене пропозиције.

Праћење обарања Гинисовог рекорда било је омогућено и преко лед екрана на Тргу слободе, а уочи догађаја ученици музичке школе извели су јавни час, на четири локације у граду, и то: испред Градске библиотеке, у Католичкој порти, поред кафеа ‘Трчике“ и испред Српског народног позоришта.

Нови Сад, 20. септембар 2019. године