Čitaj mi

MUZIKOM, KREATIVNOŠĆU I ZAJEDNIŠTVOM DO GINISOVOG REKORDA

Ginisov rekord u broju lјudi koji istovremeno sviraju na jednom klaviru, a koji drže srednjoškolci iz Holandije, nadmašen je večeras, u Gradskoj kući gde su 23 učenika i profesora Muzičke škole „Isidor Bajić“, na taj način izvela kompoziciju „Zora“ studenta Akademije umetnosti u Novom Sadu Ivana Markovića. Događaju je prisustvovao član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin.

-Večerašnji događaj je izuzetan po mnogo čemu. Pored toga što su se mladi muzičari, zajedno sa svojim profesorima suočili sa izazovom da sa 230 prstiju sviraju 88 dirki, oni izvode delo mladog umetnika, našeg sugrađanina komoponovano specijalno za ovu priliku. Nјihova želјa da nam se predstave modernom muzikom i to na jedan ovako originalan način, je vredna svakog divlјenja i za mene je od obaranja Ginisovog rekorda značajnija činjenica da su ovi lјudi danas pokazali kako kreativnošću, entuzijazomom i zajedništvom ostvaruju svoje cilјeve – rekao je Ognjen Cvjetićanin.

Na klaviru su svirali učenici, uzrasta od devet do 18 godina: Mihajlo Racpeti, Saša Zahorjanski, Danijel Leš, Milica Vranješ, Tisa Lekić, Igor Dalagija, Boško Stojadinović, Luka Petrović, Milica Vujanović, Dunja Vranješ, Sara Todorić, Mateo Radimir, Lenka Škrbić, Nemanja Marčetić, Marija Šapovalova, Ivan Černuhin, Elena Jakšić, Laura Mađarić, Damjan Svijić, Stefan Svijić kao i profesori Tijana Tenji, Aleksandra Vojnak i Slobodanka Stević. Ideja je ponikla na klavirskom odseku Muzičke škole, kao jedan od načina da se klasična muzika približi publici, na atraktivan i nesvakidašnji način. Direktorka muzičke škole „Isidor Bajić“ Radmila Rakin Martinović nazvala je ovaj poduhvat šalom, ali onom koja zahteva ozbilјne pripreme i predstavlјa sjajnu motivaciju za učenike i profesore.

-Naši đaci, zajedno sa svojim profesorima su se za ovaj događaj pripremali ceo raspust. Mi smo izuzetno ozbilјni kada je u pitanju umetnička muzika i kvalitet iste, a ovakav vid prezentacije predstavlјa sjajnu priliku da deca napreduju u muziciranju, ali i da praktikuju timski rad – objasnila je Radmila Rakin Martinović.

Događaj je organizovala Omladinska prestonica Evrope Novi Sad. Koordinator OPENS2019, Vukašin Grozdanović istakao je da omladinske politike i organizacije treba i da postoje u svrhu realizacije ideja mladih i mlade.

-Logično je da u godini kada smo Omladinska prestonica Evrope podržavamo ideje koje dolaze upravo od mladih lјudi. Zadovolјstvo nam je bilo da otvorimo vrata i pomognemo da zajedno sprovedemo ovu ideju do kraja. Kako je jedan od cilјeva OPENS-a podsticanje aktivnog učešća mladih, želimo da mladima pre svega pružimo priliku da učestvuju u ovako jednom nesvakidašnjem događaju i da za sobom ostave trag promene čiji deo su i oni bili. Kao OPENS, stremimo ka inovacijama i kreativnosti kod mladih i želimo da  zajedno sa mladima osvetlimo novi rekord u Ginisu – izjavio je Vukašin Grozdanović.

Događaj je, po svemu sudeći ispunio sve propozicije za ulazak u najpoznatiju knjigu svetskih rekorda, a konačni rezultat biće poznat do kraja tekuće godine, kada Ginisova komisija detalјno pregleda pisani, foto i video materijal, koji svedoči da su zadovolјene propozicije.

Praćenje obaranja Ginisovog rekorda bilo je omogućeno i preko led ekrana na Trgu slobode, a uoči događaja učenici muzičke škole izveli su javni čas, na četiri lokacije u gradu, i to: ispred Gradske biblioteke, u Katoličkoj porti, pored kafea ‘Trčike“ i ispred Srpskog narodnog pozorišta.

Novi Sad, 20. septembar 2019. godine