Читај ми

МУЗИЧКИ СПЕКТАКЛ У СУБОТУ НА БУЛЕВАРУ МИХАЈЛА ПУПИНА

Програмска целина „Корзо“ биће одржана у суботу, 14. септембра, на Булевару Михајла Пупина, са симболичним почетком у 20.21 час, када ће се публици представити Војвођански симфонијски оркестар, под диригентском палицом Микице Јевтића, виолиниста Роберт Лакатош и пијанисткиња Рита Кинка – речено је на конференцији за новинаре поводом кључних догађаја у оквиру „Калеидоскоп културе“ који траје до 30. септембра. Говорници на конференцији били су директор Фондације „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“ Немања Миленковић, виолиниста Роберт Лакатош и члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

- Пред нама је један од догађаја који нас ставља раме уз раме са европским и светским метрополама, где су спектакуларни програми који укључују класичну музику доступни свима и дају нову димензију централним градским просторима. „Калеидоскоп културе“ мултидисциплинарно посматра културу и уметност и брише све могуће баријере. То је програм који симболизује отвореност Новог Сада као културне, али и сваке друге средине, и веома нам је важан на путу ка години када ћемо реализовати титулу Европске престонице културе – истакао је Далибор Рожић и додао да се установе културе све више укључују у активности програмских платформи, те да ових дана управни одбори градских установа усвајају петогодишње стратешке планове, који су резултат вишемесечног рада у сарадњи са UNESCO катедром у Београду и Фондацијом „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“.

Немања Миленковић подсетио је на то да „Калеидоскоп културе“ обухвата око 400 догађаја, на 80 локација, са преко 60 организација, те да ће у наредном периоду у фокусу бити и примењена уметност.

- Пред нама су фантастичне изложбе финског и швајцарског дизајна, фински ће бити презентован у Еђшегу 17. септембра, а Железничка станица биће преобликована у простор врхунског швајцарског дизајна 22. септембра. Очекује нас и занимљив догађај у области књижевности „Књижевно јутро на Најлону“ који пропагира нов начин комуникације писаца са публиком - рекао је Миленковић. Он је нагласио да ће ове године саобраћај у центру града бити мање ометан због манифестације „Корзо“, те да ће Булевар Михајла Пупина 14. септембра бити затворен од раскрснице са улицама Жарка Зрењанина и Модене, до раскрснице са улицама Јована Ћорђевића и Пионирске. Прошле године за ту манифестацију владало је велико интересовање, а процена је да је десетак хиљада људи присуствовало концерту на најстаријем новосадском булевару. Роберт Лакатош захвалио се на позиву и указаном поверењу, и изразио посебно задовољство што ће имати прилику да наступи у свом родном граду.

Нови Сад, 10. септембар 2019. године