Čitaj mi

MUZIČKI SPEKTAKL U SUBOTU NA BULEVARU MIHAJLA PUPINA

Programska celina „Korzo“ biće održana u subotu, 14. septembra, na Bulevaru Mihajla Pupina, sa simboličnim početkom u 20.21 čas, kada će se publici predstaviti Vojvođanski simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića, violinista Robert Lakatoš i pijanistkinja Rita Kinka – rečeno je na konferenciji za novinare povodom klјučnih događaja u okviru „Kaleidoskop kulture“ koji traje do 30. septembra. Govornici na konferenciji bili su direktor Fondacije „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković, violinista Robert Lakatoš i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

- Pred nama je jedan od događaja koji nas stavlјa rame uz rame sa evropskim i svetskim metropolama, gde su spektakularni programi koji uklјučuju klasičnu muziku dostupni svima i daju novu dimenziju centralnim gradskim prostorima. „Kaleidoskop kulture“ multidisciplinarno posmatra kulturu i umetnost i briše sve moguće barijere. To je program koji simbolizuje otvorenost Novog Sada kao kulturne, ali i svake druge sredine, i veoma nam je važan na putu ka godini kada ćemo realizovati titulu Evropske prestonice kulture – istakao je Dalibor Rožić i dodao da se ustanove kulture sve više uklјučuju u aktivnosti programskih platformi, te da ovih dana upravni odbori gradskih ustanova usvajaju petogodišnje strateške planove, koji su rezultat višemesečnog rada u saradnji sa UNESCO katedrom u Beogradu i Fondacijom „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“.

Nemanja Milenković podsetio je na to da „Kaleidoskop kulture“ obuhvata oko 400 događaja, na 80 lokacija, sa preko 60 organizacija, te da će u narednom periodu u fokusu biti i primenjena umetnost.

- Pred nama su fantastične izložbe finskog i švajcarskog dizajna, finski će biti prezentovan u Eđšegu 17. septembra, a Železnička stanica biće preoblikovana u prostor vrhunskog švajcarskog dizajna 22. septembra. Očekuje nas i zanimlјiv događaj u oblasti književnosti „Književno jutro na Najlonu“ koji propagira nov način komunikacije pisaca sa publikom - rekao je Milenković. On je naglasio da će ove godine saobraćaj u centru grada biti manje ometan zbog manifestacije „Korzo“, te da će Bulevar Mihajla Pupina 14. septembra biti zatvoren od raskrsnice sa ulicama Žarka Zrenjanina i Modene, do raskrsnice sa ulicama Jovana Ćorđevića i Pionirske. Prošle godine za tu manifestaciju vladalo je veliko interesovanje, a procena je da je desetak hilјada lјudi prisustvovalo koncertu na najstarijem novosadskom bulevaru. Robert Lakatoš zahvalio se na pozivu i ukazanom poverenju, i izrazio posebno zadovolјstvo što će imati priliku da nastupi u svom rodnom gradu.

Novi Sad, 10. septembar 2019. godine