Читај ми

МОНАСИ ШАОЛИНА ПОСЕТИЛИ НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и члан Градског већа за културу Вања Вученовић примили су монахе манастира Шаолин из Кине, који су учествовали у програму Међународног фестивала витештва "Деспот Стефан Лазаревић". Фестивал је одржан 25. 26. и 27. августа, у сусрет значајном јубилеју – 600 година манастира Манасија, а под покровитељством председника Републике Србије Томислава Николића.

- Велика ми је част што је Нови Сад домаћин монасима манастира Шаолин јер је повезивање различитих култура и религија најбољи пут ка стварању правих вредности и хуманијег друштва. Они су посетили Србију поводом фестивала витештва чији је циљ промоција српске културе и баштине, али и људских врлина као што су несебичност, праштање и заштита слабијег. Са кинеским градом Чанг Чуном Нови Сад негује побратимске односе и веома блиску сарадњу, па је то разлог више да се посебно радујемо данашњој посети – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Млади монаси Шаолина током боравка у Новом Саду, у организацији Града и уз подршку Туристичке организације Града Новог Сада, посетиће фрушкогорске манастире, Гргетег и Крушедол, као и један од симбола Новог Сада, Петроварадинску тврђаву. Они су се захвалили представницима Новог Сада на срдачном пријему и изразили задовољство због прилике да се упознају са локалним знаменитостима.

Нови Сад, 27. август 2015. године