Čitaj mi

MONASI ŠAOLINA POSETILI NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović primili su monahe manastira Šaolin iz Kine, koji su učestvovali u programu Međunarodnog festivala viteštva "Despot Stefan Lazarević". Festival je održan 25. 26. i 27. avgusta, u susret značajnom jubileju – 600 godina manastira Manasija, a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića.

- Velika mi je čast što je Novi Sad domaćin monasima manastira Šaolin jer je povezivanje različitih kultura i religija najbolji put ka stvaranju pravih vrednosti i humanijeg društva. Oni su posetili Srbiju povodom festivala viteštva čiji je cilj promocija srpske kulture i baštine, ali i ljudskih vrlina kao što su nesebičnost, praštanje i zaštita slabijeg. Sa kineskim gradom Čang Čunom Novi Sad neguje pobratimske odnose i veoma blisku saradnju, pa je to razlog više da se posebno radujemo današnjoj poseti – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Mladi monasi Šaolina tokom boravka u Novom Sadu, u organizaciji Grada i uz podršku Turističke organizacije Grada Novog Sada, posetiće fruškogorske manastire, Grgeteg i Krušedol, kao i jedan od simbola Novog Sada, Petrovaradinsku tvrđavu. Oni su se zahvalili predstavnicima Novog Sada na srdačnom prijemu i izrazili zadovoljstvo zbog prilike da se upoznaju sa lokalnim znamenitostima.

Novi Sad, 27. avgust 2015. godine