Читај ми

МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ПОСЕТИО НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем са којим је разговарао о актуелним темама из тих области.

- Бавили смо се питањима предшколске установе и субвенционисања боравка деце у приватним вртићима, али и финансирања школа у оном делу за који је одговоран Град. Представили смо министру концепт пројекта изградње Музичко-балетске школе са концертном двораном, а пуну пажњу посветили смо и темама везаним за безбедност деце, као што су покривеност образовних установа видео надзором и други пројекти на којим треба заједно да радимо. Дуално образовање поново добија на заслуженом значају у нашој земљи и сви смо изразили спремност да га подржимо, а представили смо министру резултате које је на том пољу остварио Нови Сад – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

У намери да се непосредно упозна са актуелном ситуацијом у образовању, министар је посетио бројне важне институције у Новом Саду међу којима је посебно нагласио значај Парламента ученика, и изразио намеру да са његовим представницима активно сарађује.

- Дуално образовање је у Новом Саду дало добре резултате, као и у развијеним европским земљама, а ми радимо на нашем моделу таквог концепта који треба да испоштује специфичности нашег поднебља, јер је интерес привреде велики. На Универзитету смо разговарали о финансирању науке коју треба третирати као важан ресурс – рекао је министар Шарчевић.

Како је министар оценио у образовном систему је веома велик значај школских управа, које морају имати јаке инспекцијске органе, па је у Покрајини разговарно о оснивању стабилне мреже на том пољу.

- Намера нам је да решавамо проблем неуједначеног квалитета образовних установа и то кроз темељне измене Закона, обуке људи и кроз ресурсе, јер је договор да стимулишемо образовне установе које желе да се трансформишу и реформишу, а где то буде испод нивоа ићи ћемо на смене руководилаца – казао је Шарчевић и додао да је током посете Новом Саду посвећена пажња питању веће подршке издаваштву Матице српске, али и опремању школских библиотека.

Нови Сад, 28. септембар 2016. године