Čitaj mi

MINISTAR PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA POSETIO NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem sa kojim je razgovarao o aktuelnim temama iz tih oblasti.

- Bavili smo se pitanjima predškolske ustanove i subvencionisanja boravka dece u privatnim vrtićima, ali i finansiranja škola u onom delu za koji je odgovoran Grad. Predstavili smo ministru koncept projekta izgradnje Muzičko-baletske škole sa koncertnom dvoranom, a punu pažnju posvetili smo i temama vezanim za bezbednost dece, kao što su pokrivenost obrazovnih ustanova video nadzorom i drugi projekti na kojim treba zajedno da radimo. Dualno obrazovanje ponovo dobija na zasluženom značaju u našoj zemlji i svi smo izrazili spremnost da ga podržimo, a predstavili smo ministru rezultate koje je na tom polju ostvario Novi Sad – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

U nameri da se neposredno upozna sa aktuelnom situacijom u obrazovanju, ministar je posetio brojne važne institucije u Novom Sadu među kojima je posebno naglasio značaj Parlamenta učenika, i izrazio nameru da sa njegovim predstavnicima aktivno sarađuje.

- Dualno obrazovanje je u Novom Sadu dalo dobre rezultate, kao i u razvijenim evropskim zemljama, a mi radimo na našem modelu takvog koncepta koji treba da ispoštuje specifičnosti našeg podneblja, jer je interes privrede veliki. Na Univerzitetu smo razgovarali o finansiranju nauke koju treba tretirati kao važan resurs – rekao je ministar Šarčević.

Kako je ministar ocenio u obrazovnom sistemu je veoma velik značaj školskih uprava, koje moraju imati jake inspekcijske organe, pa je u Pokrajini razgovarno o osnivanju stabilne mreže na tom polju.

- Namera nam je da rešavamo problem neujednačenog kvaliteta obrazovnih ustanova i to kroz temeljne izmene Zakona, obuke ljudi i kroz resurse, jer je dogovor da stimulišemo obrazovne ustanove koje žele da se transformišu i reformišu, a gde to bude ispod nivoa ići ćemo na smene rukovodilaca – kazao je Šarčević i dodao da je tokom posete Novom Sadu posvećena pažnja pitanju veće podrške izdavaštvu Matice srpske, ali i opremanju školskih biblioteka.

Novi Sad, 28. septembar 2016. godine