Читај ми

МЕКСИЧКИ ГРАД ТОЛУКА - ГРАД ПОБРАТИМ НОВОГ САДА

У Градској кући у Новом Саду потписан је Споразум о успостављању братских односа између Града Новог Сада и Града Толуке из Мексика, а потписници су били градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и градоначеник Града Толуке Браулио А. Алварез Хасо. Трећег јула 2015. године, одборници Скупштине Града Новог Сада једногласно су усвојили Одлуку о братимљењу Новог Сада и Толуке, а током августа, Влада Републике Србије је дала неопходну сагласност, како би и формално дошло до потписивања Споразума о успостављању братских односа између два града.

- Поносан сам на чињеницу да смо након скоро 35 година завршили један процес који је започет између два географски удаљена, али истовремено у много чему блиска и пријатељски настројена града. Данас је са на нама господин Јован Дејановић, тадашњи градоначелник Новог Сада, који је далеке 1981. године дочекао прву делегацију из Толуке и овим показујемо да наш град континуално чува и негује све што је квалитетно. Хвала Амбасади Сједињених мексичких држава на подршци и охрабривању да успешно окончамо процес братимљења. Такође, захвалност упућујем и одборницима у Скупштини града који су ову иницијативу једногласно подржали, као и Влади Републике Србије која је дала сагласност за овај споразум. Град Толука ће у току посете Европи постати богатији за још два града-побратима и нама је велика част да се Нови Сад налази заједно са Дебрецином из Мађарске и Кардифом из Велике Британије међу пријатељима тог мексичког града. То само показује колико је озбиљна политика града Толуке и колико је то цењен град у међународним оквирима. Град Нови Сад је од данас постао богатији за једанаести по реду град са којим је побратим, а морам да истакнем чињеницу да је ово други град са којим је ова градска аминистрација успоставила братске односе. Сматрам да смо подигли лествицу међународне сарадње на један виши ниво и то ће бити политика Новог Сада и у наредном периоду - да ширимо и јачамо квалитет интернационалних одсноса - рекао је градоначелник Вучевић и рекао да ће од понедељка на таблу са називима градова-побратима Новог Сада на Градској кући, бити уклесано и име града Толуке.

Први контакти са мексичким Градом Толуком, главним градом савезне државе Мексико, успостављени су 1981. године и том приликом је у Новом Саду потписан Записник о посети. Током 2007. године, на иницијативу тадашњег амбасадора Републике Србије у Мексику, започела је изнтензивнија комуникација између два града, пошто је Град Толука изразио заинтересованост за поновно успостављање контаката. Након тога уследила је и посета делегације Града Толуке у септембру 2008. године, а четири године касније, марта 2012. године, уследила је и друга посета Новом Саду, док је делегација Града Новог Сада боравила у том граду 2010. године. Такође, три године касније потписан је Споразум о сарадњи између Универзитета у Толуки и Универзитета у Новом Саду.

Градоначеник Града Толуке Браулио Алварез Хасо захвалио се на срдачном пријему градоначелнику Вучевићу, а посебну захвалност је упутио бившем градоначелнику Јовану Дејановићу који је присуствовао чину братимљења, као и амбасадору Рамону Шилотлу Рамирезу који је поспешио тај процес.

- Град Толука има 13 потписаних Споразума о  братимљењу, а Нови Сад је његов 14. побратим. Како већ имамо сталну и добру комуникацију са свим тим градовима, настојаћемо да тако квалитетне односе негујемо и са Новим Садом и да реализујемо све пројекте које будемо заједно осмислили. На основу споразума који смо потписали, биће основана и Радна група која ће се бавити сарадњом на конкретним пројектима, а које ћемо у наредном периоду реализовати на пољу културе, науке, технологије, спорта и агрикултуре На самом уласку у Градску кућу, приметили смо таблу са именима градова-побратима и желим да кажем да ћемо преузети тај модел у Толуки већ по повратку у Мексико, а по угледу на Нови Сад, јер је важно да грађани знају који су то градови – рекао је градоначелник Толуке и истакао успешну сарадњу Универзитета из Толуке и Универзитета у Новом Саду, као и заинтересованост да тај град учествује на предстојећем Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду.

Споразумом је предвиђено да ће Град Нови Сад и Град Толука сарађивати у области трговине, инвестиција, образовања, културе, науке и технологије, спорта, туризма, климатских промена, родне равноправности и другим областима о којима се договоре. Након потписивања, градоначелник Вучевић се са сарадницима упутио на радни састанак којем је присуствовао и амбасадор Мексика Њ. Е. Хосе Еварист Рамон Шилотл Рамирез, а разговарало се о темама везаним за конкретизовање сарадње у областима прецизираним Споразумом.

Толука је главни град Савезне државе Мексико, има око 820.000 становника, а основан је почетком 16. века. Област града Толуке је једна од највећих индустријских области у Мексику, а поред тога град је познат као универзитетски центар и баш као и Нови Сад, обилује катедралама, музејима и храмовима, као и бројним традиционалним културним манифестацијама и свечаностима.

Нови Сад, 22. август 2015. године