Čitaj mi

MEKSIČKI GRAD TOLUKA - GRAD POBRATIM NOVOG SADA

U Gradskoj kući u Novom Sadu potpisan je Sporazum o uspostavlјanju bratskih odnosa između Grada Novog Sada i Grada Toluke iz Meksika, a potpisnici su bili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačenik Grada Toluke Braulio A. Alvarez Haso. Trećeg jula 2015. godine, odbornici Skupštine Grada Novog Sada jednoglasno su usvojili Odluku o bratimlјenju Novog Sada i Toluke, a tokom avgusta, Vlada Republike Srbije je dala neophodnu saglasnost, kako bi i formalno došlo do potpisivanja Sporazuma o uspostavlјanju bratskih odnosa između dva grada.

- Ponosan sam na činjenicu da smo nakon skoro 35 godina završili jedan proces koji je započet između dva geografski udalјena, ali istovremeno u mnogo čemu bliska i prijatelјski nastrojena grada. Danas je sa na nama gospodin Jovan Dejanović, tadašnji gradonačelnik Novog Sada, koji je daleke 1981. godine dočekao prvu delegaciju iz Toluke i ovim pokazujemo da naš grad kontinualno čuva i neguje sve što je kvalitetno. Hvala Ambasadi Sjedinjenih meksičkih država na podršci i ohrabrivanju da uspešno okončamo proces bratimlјenja. Takođe, zahvalnost upućujem i odbornicima u Skupštini grada koji su ovu inicijativu jednoglasno podržali, kao i Vladi Republike Srbije koja je dala saglasnost za ovaj sporazum. Grad Toluka će u toku posete Evropi postati bogatiji za još dva grada-pobratima i nama je velika čast da se Novi Sad nalazi zajedno sa Debrecinom iz Mađarske i Kardifom iz Velike Britanije među prijatelјima tog meksičkog grada. To samo pokazuje koliko je ozbilјna politika grada Toluke i koliko je to cenjen grad u međunarodnim okvirima. Grad Novi Sad je od danas postao bogatiji za jedanaesti po redu grad sa kojim je pobratim, a moram da istaknem činjenicu da je ovo drugi grad sa kojim je ova gradska aministracija uspostavila bratske odnose. Smatram da smo podigli lestvicu međunarodne saradnje na jedan viši nivo i to će biti politika Novog Sada i u narednom periodu - da širimo i jačamo kvalitet internacionalnih odsnosa - rekao je gradonačelnik Vučević i rekao da će od ponedelјka na tablu sa nazivima gradova-pobratima Novog Sada na Gradskoj kući, biti uklesano i ime grada Toluke.

Prvi kontakti sa meksičkim Gradom Tolukom, glavnim gradom savezne države Meksiko, uspostavlјeni su 1981. godine i tom prilikom je u Novom Sadu potpisan Zapisnik o poseti. Tokom 2007. godine, na inicijativu tadašnjeg ambasadora Republike Srbije u Meksiku, započela je izntenzivnija komunikacija između dva grada, pošto je Grad Toluka izrazio zainteresovanost za ponovno uspostavlјanje kontakata. Nakon toga usledila je i poseta delegacije Grada Toluke u septembru 2008. godine, a četiri godine kasnije, marta 2012. godine, usledila je i druga poseta Novom Sadu, dok je delegacija Grada Novog Sada boravila u tom gradu 2010. godine. Takođe, tri godine kasnije potpisan je Sporazum o saradnji između Univerziteta u Toluki i Univerziteta u Novom Sadu.

Gradonačenik Grada Toluke Braulio Alvarez Haso zahvalio se na srdačnom prijemu gradonačelniku Vučeviću, a posebnu zahvalnost je uputio bivšem gradonačelniku Jovanu Dejanoviću koji je prisustvovao činu bratimlјenja, kao i ambasadoru Ramonu Šilotlu Ramirezu koji je pospešio taj proces.

- Grad Toluka ima 13 potpisanih Sporazuma o  bratimlјenju, a Novi Sad je njegov 14. pobratim. Kako već imamo stalnu i dobru komunikaciju sa svim tim gradovima, nastojaćemo da tako kvalitetne odnose negujemo i sa Novim Sadom i da realizujemo sve projekte koje budemo zajedno osmislili. Na osnovu sporazuma koji smo potpisali, biće osnovana i Radna grupa koja će se baviti saradnjom na konkretnim projektima, a koje ćemo u narednom periodu realizovati na polјu kulture, nauke, tehnologije, sporta i agrikulture Na samom ulasku u Gradsku kuću, primetili smo tablu sa imenima gradova-pobratima i želim da kažem da ćemo preuzeti taj model u Toluki već po povratku u Meksiko, a po ugledu na Novi Sad, jer je važno da građani znaju koji su to gradovi – rekao je gradonačelnik Toluke i istakao uspešnu saradnju Univerziteta iz Toluke i Univerziteta u Novom Sadu, kao i zainteresovanost da taj grad učestvuje na predstojećem Međunarodnom polјoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Sporazumom je predviđeno da će Grad Novi Sad i Grad Toluka sarađivati u oblasti trgovine, investicija, obrazovanja, kulture, nauke i tehnologije, sporta, turizma, klimatskih promena, rodne ravnopravnosti i drugim oblastima o kojima se dogovore. Nakon potpisivanja, gradonačelnik Vučević se sa saradnicima uputio na radni sastanak kojem je prisustvovao i ambasador Meksika Nј. E. Hose Evarist Ramon Šilotl Ramirez, a razgovaralo se o temama vezanim za konkretizovanje saradnje u oblastima preciziranim Sporazumom.

Toluka je glavni grad Savezne države Meksiko, ima oko 820.000 stanovnika, a osnovan je početkom 16. veka. Oblast grada Toluke je jedna od najvećih industrijskih oblasti u Meksiku, a pored toga grad je poznat kao univerzitetski centar i baš kao i Novi Sad, obiluje katedralama, muzejima i hramovima, kao i brojnim tradicionalnim kulturnim manifestacijama i svečanostima.

Novi Sad, 22. avgust 2015. godine