Читај ми

КУРС ЦЕНТРА ЗА КОНТИНУИРАНУ ЕДУКАЦИЈУ У ЗДРАВСТВУ У НОВОМ САДУ

Члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ поздравио је учеснике акредитованог едукативног курса „Дијагностички ултразвук у трауми абдомена и доплерсонографија крвних судова – други курс“ који организује Центар за континуирану едукацију у здравству, а који се одржава 10. и 11. фебруара у Новом Саду на Медицинском факултету.

- Иако моје колеге лекари прате савремене трендове и редовно надограђују и усавршавају своје знање, присутан је проблем са технологијом која је све скупља како за набавку, тако и за одржавање. Новом Саду недостаје на примарном нивоу доста опреме нарочито за овако брзу дијагностику која би у многоме поспешила квалитет и брзину доласка до исправне дијагнозе пацијената. У наредном периоду трудићемо се да сагледамо целу ситуацију везану за неопходност набавке и равномерно распоређивање апарата по свим секторима здравства.– рекао је проф. др Кираљ, након чега је скуп и званично отворен уз речи да знање константно треба развијати и ићи у корак са напретком технологије.

Ултрасонографија и доплер сонографија су неинвазивне, јефтине, поуздане дијагностичке методе доступне у великом броју установа и медицинским центрима, а предавачи на овом курсу су искусни радиолози из области ултрасонографије који се овом дијагностиком баве већ десетинама година. Како постоји општа потреба да ову дијагностичку методу правилно и адекватно користи све више лекара који се баве ултразвучном дијагостиком, курс треба да допринесе још бољој едукацији полазника, да пружи најважније информације о техникама прегледа и да обједини дијагностичке критеријуме.

Нови Сад, 10. фебруар 2011. године