Читај ми

КЦНС - 10. ДАНИ ФИЛМСКЕ АНИМАЦИЈЕ, 14.-15.10.2011.

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР НОВОГ САДА,
КАТОЛИЧКА ПОРТА 5

Ово је први пут да се Француски институт удружује са Француском асоцијацијом за анимирани филм ради феште анимираног филма. Анимирани филм је одувек био у првом плану француске филмске историје. Први анимирани филм, Фантазмагорије Емила Кола, приказан је давне 1908. Право међународно признање француски анимирани филма добија 1973. године када је специјална награда канског жирија додељена француско-чехословачком филму Дивља планета (La planète s auvage) снимљеном на основу дела Стефана Вула. У скорије време, почев од 90-тих година, значајни француски анимирани филмови су номиновани или добијају награде на великим светским фестивалима. Од филмова Трио из Белвила и Илузиониста – номинованих за Оскара и Цезара – до Логораме који је освојио Оскара за најбољи краткометражни филм, анимирани филм не престаје да се развија, обнавља и црпи непресушне изворе инспирације.


Силван Шоме, један од најпознатијих француских режисера анимираних филмова, у центру је овог првог издања фестивала анимираног филма. Овај непоколебљиви независни мајстор заната – у најпозитивнијем смислу те речи – нимало не мари за законе тржишта. Од првих филмова реализованих деведесетих година само ређа међународне успехе. Вечито надахнут, Силван Шоме реализује Илузионисту (2010.) према необјављеном сценарију Жака Татија, који се сврстава у ред филмова изузетног квалитета, снаге и јединствености. 
Француски институт одаје му омаж овом приликом приказујући три његова филма, а селекцију употпуњује савременим краткометражним и дугометражним филмовима.
То је и разлог што је манифестацију подржао Филмски програм Културног центра Новог Сада.


Петак, 14. октобар 2011
16 часова - Керити и кућа пуна прича
Kérity, la maison des contes, 2009. 80 мин.
Режија: Dominik Monferi
Гласови: Žana Moro, Žili Geje, Pjer Rišar...
Специјална награда жирија на Међународном фестивалу анимације Анси 2010.

Натанијел ускоро пуни седам година, али још увек не зна да чита... Када му тетка Елеонора остави у наследство своју библиотеку која садржи на стотине књига, Натанијел је веома разочаран! Ипак, из сваке од тих прича ослобађа се по једна дивна тајна: када падне ноћ, мали јунаци излазе из књига - слатка Алиса, зла вила Карабос, неустрашиви капетан Кроше... Морају да упозоре Натанијела да су у великој опасности и да могу заувек да нестану. Како би спасао своје сићушне пријатеље и њихове приче, Натанијел, умањен чинима виле Какабос, упушта се у пустоловину! Храбро ће се супротставити лукавој Рамасту, дивовским крабама, гладном људождеру...
Да ли ће успети на време да прочита магичну формулу која треба да их све спасе?

17,30 часова - Мачији живот
Une vie de chat,, 2010, 70 мин.
Режија: Alan Ganjol, Žan-Lu Felisioli
Гласови: : Dominik Blan, Bruno Salomon, Žan Begigi..

Номинација за Цезара 2011 за најбољи анимирани филм
Дино је мачак који живи у два дома. Дан проводи са Зое, ћерком полицијске инспекторке. Ноћу се пење на кровове Париза у друштву Ника, веома спретног лопова. Жана, полицијска инспекторка, под великим је притиском. У исто време мора да ухапси спретног крадљивца накита и да организује пратњу и обезбеђење Колоса из Најробија, огромне статуе коју за себе силно жели Коста, криминалац одговоран за смрт њеног мужа који је био такође полицајац. Од тог догађаја девојчица Зое је остала нема. Вретено ће почети да се одвија у ноћи када Зое открије Косту и његову банду. Уследиће јурњава која ће трајати до самог јутра и у којој ће се сви ликови међусобно сретати, борити и помагати, на самим крововима Нотр-Дама.
 

19 часова - Старица и голубови
La vieille dame et les pigeons, 1998, 25 мин
Режија: : Sylvain Chomet i Michel Robin
Сценарио: Sylvain Chomet (сценарио), David Freedman(диалог)
Гласови: James Pidgeon, Michoue Sylvain, Andrea Usher-Jones

Док посматра америчке туристе који крстаре Паризом и хране голубове који су постали предебели да полете, француски жандарм очајно трага за храном. Тако изгладнео примећује да једна старица баца остатке колача и парчиће хлеба голубовима и полако почиње да схвата како је његова најбоља шанса за опстанак да се и сам претвара да је голуб и тако покуша да превари старицу. Старица као да ништа не примећује и храни несразмерно велику човеколику птицу свакаквом храном из свог дома, те он постаје све дебљи и дебљи, а граница између човека и птице полако се брише. А када схвати у шта се упустио прекасно је за повлачење.

Субота, 15. октобар 2011
17 часова - Мали Змај
Le petit dragon, 2009, 8 мин. , Режија: Bruno Collet
Сценарио: Bruno Collet
Гласови: Bastien Colin
Међунар. фестивал филмске комедије Alpe d'Huez 2010 (нагр. Кратки метар).
Тридесет пет година након његове смрти, душа Бруса Лија се реинкарнирала у облику мале лутке с његовим ликом. Сигурна у себе, гумена играчка креће у откриће света, не обазирући се на своју величину.

18,30 часова - Илузиониста
L'illusionniste, 2010, 80 мин. Режија: Sylvain Chomet
Сценарио: Jacques Tati (original screenplay), Sylvain Chomet (adaptation)
Гласови: Jean-Claude Donda, Eilidh Rankin and Duncan MacNeil
Цезар за најбољи анимирани филм 2011.

Крајем педесетих година XX века, у музичке дворане стиже нова револуција: рок музика достиже невероватан успех, а њене младе звезде привлаче гомиле, док традиционалне тачке које изводе акробате, жонглери, трбухозборци полако постају застареле. Нашем јунаку илузионисти преостаје само да констатује да категорија уметника којој припада полако изумире. Будући да све ређе добија понуде за посао, приморан је да напусти велике париске дворане и са својим голубовима и зецом упути се у потрагу за срећом у Лондону. Међутим, у Великој Британији ситуација је иста: он пристаје да игра у малим позоришним салама, на приватним журкама, у кафеима, у сеоском пабу на западној обали Шкотске где среће Алису, младу девојку која ће му заувек променити живот.

20 часова - Трио из Белвила
Les triplettes de Belleville, 2003, 80 мин, Режија: Sylvain Chomet
Сценарио: Sylvain Chomet
Гласови: Michèle Caucheteux, Jean-Claude Donda
Цезар за најбољу филмску музику 2004.

Мадам Суза, старија госпођа, улила је свом унуку Шампиону љубав према бициклизму. Када је стасао, он постаје посвећени тркач којег тренира бака. Током планинске етапе Тур де Франса Шампион нестаје. Сви трагови говоре да је киднапован. И заиста, њега и још двојицу такмичара киднаповали су људи који хоће да искористе њихове јединствене вештине за мутну работу. Мадам Суза креће у потрагу за својим унуком, у друштву верног кућног љубимца Бруна који пати од прекомерне телесне тежине. Авантура у коју се упуштају одводи их преко океана у град Белвил. Тамо срећу три необичне старије госпође, некада чувене певачице џез трија Белвил Триплете. Оне ће помоћи Мадам Сузи и Бруну да пронађу и спасу Шампиона.