Čitaj mi

KCNS - 10. DANI FILMSKE ANIMACIJE, 14.-15.10.2011.

KULTURNI CENTAR NOVOG SADA,
KATOLIČKA PORTA 5

Ovo je prvi put da se Francuski institut udružuje sa Francuskom asocijacijom za animirani film radi fešte animiranog filma. Animirani film je oduvek bio u prvom planu francuske filmske istorije. Prvi animirani film, Fantazmagorije Emila Kola, prikazan je davne 1908. Pravo međunarodno priznanje francuski animirani filma dobija 1973. godine kada je specijalna nagrada kanskog žirija dodeljena francusko-čehoslovačkom filmu Divlja planeta (La planète s auvage) snimljenom na osnovu dela Stefana Vula. U skorije vreme, počev od 90-tih godina, značajni francuski animirani filmovi su nominovani ili dobijaju nagrade na velikim svetskim festivalima. Od filmova Trio iz Belvila i Iluzionista – nominovanih za Oskara i Cezara – do Logorame koji je osvojio Oskara za najbolji kratkometražni film, animirani film ne prestaje da se razvija, obnavlja i crpi nepresušne izvore inspiracije.

Silvan Šome, jedan od najpoznatijih francuskih režisera animiranih filmova, u centru je ovog prvog izdanja festivala animiranog filma. Ovaj nepokolebljivi nezavisni majstor zanata – u najpozitivnijem smislu te reči – nimalo ne mari za zakone tržišta. Od prvih filmova realizovanih devedesetih godina samo ređa međunarodne uspehe. Večito nadahnut, Silvan Šome realizuje Iluzionistu (2010.) prema neobjavljenom scenariju Žaka Tatija, koji se svrstava u red filmova izuzetnog kvaliteta, snage i jedinstvenosti.
Francuski institut odaje mu omaž ovom prilikom prikazujući tri njegova filma, a selekciju upotpunjuje savremenim kratkometražnim i dugometražnim filmovima.
To je i razlog što je manifestaciju podržao Filmski program Kulturnog centra Novog Sada.

Petak, 14. oktobar 2011
16 časova - Keriti i kuća puna priča

Kérity, la maison des contes, 2009. 80 min.
Režija: Dominik Monferi
Glasovi: Žana Moro, Žili Geje, Pjer Rišar...
Specijalna nagrada žirija na Međunarodnom festivalu animacije Ansi 2010.

Natanijel uskoro puni sedam godina, ali još uvek ne zna da čita... Kada mu tetka Eleonora ostavi u nasledstvo svoju biblioteku koja sadrži na stotine knjiga, Natanijel je veoma razočaran! Ipak, iz svake od tih priča oslobađa se po jedna divna tajna: kada padne noć, mali junaci izlaze iz knjiga - slatka Alisa, zla vila Karabos, neustrašivi kapetan Kroše... Moraju da upozore Natanijela da su u velikoj opasnosti i da mogu zauvek da nestanu. Kako bi spasao svoje sićušne prijatelje i njihove priče, Natanijel, umanjen činima vile Kakabos, upušta se u pustolovinu! Hrabro će se suprotstaviti lukavoj Ramastu, divovskim krabama, gladnom ljudožderu...
Da li će uspeti na vreme da pročita magičnu formulu koja treba da ih sve spase?

17,30 časova - Mačiji život
Une vie de chat,, 2010, 70 min.
Režija: Alan Ganjol, Žan-Lu Felisioli
Glasovi: : Dominik Blan, Bruno Salomon, Žan Begigi..
Nominacija za Cezara 2011 za najbolji animirani film

Dino je mačak koji živi u dva doma. Dan provodi sa Zoe, ćerkom policijske inspektorke. Noću se penje na krovove Pariza u društvu Nika, veoma spretnog lopova. Žana, policijska inspektorka, pod velikim je pritiskom. U isto vreme mora da uhapsi spretnog kradljivca nakita i da organizuje pratnju i obezbeđenje Kolosa iz Najrobija, ogromne statue koju za sebe silno želi Kosta, kriminalac odgovoran za smrt njenog muža koji je bio takođe policajac. Od tog događaja devojčica Zoe je ostala nema. Vreteno će početi da se odvija u noći kada Zoe otkrije Kostu i njegovu bandu. Uslediće jurnjava koja će trajati do samog jutra i u kojoj će se svi likovi međusobno sretati, boriti i pomagati, na samim krovovima Notr-Dama.

19 časova - Starica i golubovi
La vieille dame et les pigeons, 1998, 25 min
Režija: : Sylvain Chomet i Michel Robin
Scenario: Sylvain Chomet (scenario), David Freedman(dialog)
Glasovi: James Pidgeon, Michoue Sylvain, Andrea Usher-Jones

Dok posmatra američke turiste koji krstare Parizom i hrane golubove koji su postali predebeli da polete, francuski žandarm očajno traga za hranom. Tako izgladneo primećuje da jedna starica baca ostatke kolača i parčiće hleba golubovima i polako počinje da shvata kako je njegova najbolja šansa za opstanak da se i sam pretvara da je golub i tako pokuša da prevari staricu. Starica kao da ništa ne primećuje i hrani nesrazmerno veliku čovekoliku pticu svakakvom hranom iz svog doma, te on postaje sve deblji i deblji, a granica između čoveka i ptice polako se briše. A kada shvati u šta se upustio prekasno je za povlačenje.

Subota, 15. oktobar 2011
17 časova - Mali Zmaj

Le petit dragon, 2009, 8 min. , Režija: Bruno Collet
Scenario: Bruno Collet
Glasovi: Bastien Colin
Međunar. festival filmske komedije Alpe d'Huez 2010 (nagr. Kratki metar).

Trideset pet godina nakon njegove smrti, duša Brusa Lija se reinkarnirala u obliku male lutke s njegovim likom. Sigurna u sebe, gumena igračka kreće u otkriće sveta, ne obazirući se na svoju veličinu.
18,30 časova - Iluzionista
L'illusionniste, 2010, 80 min. Režija: Sylvain Chomet
Scenario: Jacques Tati (original screenplay), Sylvain Chomet (adaptation)
Glasovi: Jean-Claude Donda, Eilidh Rankin and Duncan MacNeil
Cezar za najbolji animirani film 2011.
Krajem pedesetih godina XX veka, u muzičke dvorane stiže nova revolucija: rok muzika dostiže neverovatan uspeh, a njene mlade zvezde privlače gomile, dok tradicionalne tačke koje izvode akrobate, žongleri, trbuhozborci polako postaju zastarele. Našem junaku iluzionisti preostaje samo da konstatuje da kategorija umetnika kojoj pripada polako izumire. Budući da sve ređe dobija ponude za posao, primoran je da napusti velike pariske dvorane i sa svojim golubovima i zecom uputi se u potragu za srećom u Londonu. Međutim, u Velikoj Britaniji situacija je ista: on pristaje da igra u malim pozorišnim salama, na privatnim žurkama, u kafeima, u seoskom pabu na zapadnoj obali Škotske gde sreće Alisu, mladu devojku koja će mu zauvek promeniti život.

20 časova - Trio iz Belvila
Les triplettes de Belleville, 2003, 80 min, Režija: Sylvain Chomet
Scenario: Sylvain Chomet
Glasovi: Michèle Caucheteux, Jean-Claude Donda
Cezar za najbolju filmsku muziku 2004.

Madam Suza, starija gospođa, ulila je svom unuku Šampionu ljubav prema biciklizmu. Kada je stasao, on postaje posvećeni trkač kojeg trenira baka. Tokom planinske etape Tur de Fransa Šampion nestaje. Svi tragovi govore da je kidnapovan. I zaista, njega i još dvojicu takmičara kidnapovali su ljudi koji hoće da iskoriste njihove jedinstvene veštine za mutnu rabotu. Madam Suza kreće u potragu za svojim unukom, u društvu vernog kućnog ljubimca Bruna koji pati od prekomerne telesne težine. Avantura u koju se upuštaju odvodi ih preko okeana u grad Belvil. Tamo sreću tri neobične starije gospođe, nekada čuvene pevačice džez trija Belvil Triplete. One će pomoći Madam Suzi i Brunu da pronađu i spasu Šampiona.