Читај ми

КРЕИРА СЕ АПЛИКАЦИЈА О ДОЛАСЦИМА И ОДЛАСЦИМА АУТОБУСА ЈГСП НА ЛИНИЈИ БР. ЧЕТИРИ

У оквиру пилот пројекта Града Новог Сада, који је део пројекта TRIBUTE, у току су активности на изради апликације за паметне мобилне телефоне и припреми за постављaње потребне опреме на аутобуским стајалиштима и у аутобусима јавног градског превоза. По успостављању пилот пројекта корисницима јавног аутобуског превоза на линији број четири ће бити пружене информације о доласцима и одласцима аутобуса у реалном времену, а на основу података из возила у која ће бити постављени GPS уређаји. Такође, корисници мобилне апликације ће добијати и информације о алтернативним видовима превоза (нпр. бициклистичком) у циљу задовољења индивидуалних потреба на одржив начин.

Град Нови Сад, у партнерству са седам градова и општина из Јадранско-јонског региона (Миланом, Љубљаном, Марибором, Загребом, Патрасом, Сарајевом и Подгорицом) у оквиру програма Interreg ADRION, учествује у међународном пројекту TRIBUTE - Интегрисане и иновативне акције за одрживу надоградњу урбане мобилности, чији је основни циљ унапређење градског превоза развојем ефикаснијих транспортних услуга и решења за одрживу мобилност прилагођену потребама људи.

Пројекат TRIBUTE је ушао у другу годину реализације. Цео конзорцијум планира да следећи састанак Управног одбора одржи у Новом Саду, у јулу, и да га организује уживо, а након укидања ограничења путовања због пандемије COVID-19. Састанак ће бити повод да пројектни партнери разговарају о досадашњим резултатима у имплементацији живе лабораторије и пилот акција, као и да отклоне застоје на које су наилазили током првих месеци, у погледу дефинисања транснационалне стратегије за одрживу мобилност у јадранско-јонским градовима TRIBUTE пројекта.

Нека предвиђања су представљена током годишњег догађаја ADRION одржаног 17. маја у Тирани (Албанија), у оквиру 7. Форума стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион (EUSAIR). Овом приликом проф. Coppola (Politecnico di Milano, водеćи партнер TRIBUTE-а) је представио TRIBUTE приступ („четвороструког хеликса“) за идентификацију акција оријентисаних на нискоугљеничну и инклузивну урбану мобилност, са фокусом на концепт „Острва мобилности“, односно имплементиран пилот пројекат Града Сарајева. Поред тога, TRIBUTE ćе са сопственим штандом бити присутан на конференцији Velocity 2022 коју, од 14. до 17. јуна, организује Европска бициклистичка федерација (ECF) у Љубљани (Словенија). То ćе бити одлична прилика да се истраже нове могуcћности сарадње са другим европским градовима, као и да се поделе прелиминарни резултати пилот акција TRIBUTE, посебно оних које се односе на развој зелених бициклистичких рута.

Нови Сад, 31.  мај 2022. године