Читај ми

КОШАРКАШКА ЛЕГЕНДА БОРИСЛАВ СТАНКОВИЋ У ПОСЕТИ НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је у Градској кући прослављеног кошаркаша Борислава Станковића. О његовом животу и раду се тренутно снима документарни филм, а тим поводом ова кошаркашка легенда обилази сва места у којима је живео. Он је рођен у Бихаћу 1925. године и бивши је југословенски кошаркаш и тренер, као и дугогодишњи генерални секретар Међународне кошаркашке организације, а након тога и њен почасни секретар.

- Више пута сам истакао да је лепша страна позива градоначелника то што сте у прилици да упознате и угостите неке од најугледнијих личности из разних сфера друштва. Данас ми је част да разговарам са легендом кошарке и, за мене, вечним председником ФИБА, господином Станковићем који је посебно везан за Нови Сад, односно за његову сремску страну, Лединце. Драго ми је што могу у име грађана Новог Сада да му пожелим добродошлицу и надам се да ће господин Бора Станковић данас, током свог боравка у граду, евоцирати успомене из свог детињства -  рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Борислав Станковић рекао је да му је велико задовољство и част што је у Градској кући, у граду у ком је провео дане детињства.

- Некако и поред тога што у Београду живим скоро 60 година, Нови Сад је остао мој град. У Београду ме врло често зову Новосађанин, јер ми је вероватно остао тзв. лалински нагласак. За Нови Сад ме везују дивне успомене, гимназијски дани, као и спорт и то тенис, јер у нашој земљи кошарка није била развијена у том периоду – рекао је Борислав Станковић.

Борислав Станковић је у Бихаћу живео до треће године, када се породица сели у Нови Сад где су живели до априла 1941. године. Тада су били приморани да напусте окупирану Војводину, а бежећи пред ратним невољама, породица Станковић привремено се сместила у Лединце, да би коначно уточиште пронашла у Београду.

Нови Сад, 19. април 2016. године