Čitaj mi

KOŠARKAŠKA LEGENDA BORISLAV STANKOVIĆ U POSETI NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući proslavlјenog košarkaša Borislava Stankovića. O njegovom životu i radu se trenutno snima dokumentarni film, a tim povodom ova košarkaška legenda obilazi sva mesta u kojima je živeo. On je rođen u Bihaću 1925. godine i bivši je jugoslovenski košarkaš i trener, kao i dugogodišnji generalni sekretar Međunarodne košarkaške organizacije, a nakon toga i njen počasni sekretar.

- Više puta sam istakao da je lepša strana poziva gradonačelnika to što ste u prilici da upoznate i ugostite neke od najuglednijih ličnosti iz raznih sfera društva. Danas mi je čast da razgovaram sa legendom košarke i, za mene, večnim predsednikom FIBA, gospodinom Stankovićem koji je posebno vezan za Novi Sad, odnosno za njegovu sremsku stranu, Ledince. Drago mi je što mogu u ime građana Novog Sada da mu poželim dobrodošlicu i nadam se da će gospodin Bora Stanković danas, tokom svog boravka u gradu, evocirati uspomene iz svog detinjstva -  rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Borislav Stanković rekao je da mu je veliko zadovolјstvo i čast što je u Gradskoj kući, u gradu u kom je proveo dane detinjstva.

- Nekako i pored toga što u Beogradu živim skoro 60 godina, Novi Sad je ostao moj grad. U Beogradu me vrlo često zovu Novosađanin, jer mi je verovatno ostao tzv. lalinski naglasak. Za Novi Sad me vezuju divne uspomene, gimnazijski dani, kao i sport i to tenis, jer u našoj zemlјi košarka nije bila razvijena u tom periodu – rekao je Borislav Stanković.

Borislav Stanković je u Bihaću živeo do treće godine, kada se porodica seli u Novi Sad gde su živeli do aprila 1941. godine. Tada su bili primorani da napuste okupiranu Vojvodinu, a bežeći pred ratnim nevolјama, porodica Stanković privremeno se smestila u Ledince, da bi konačno utočište pronašla u Beogradu.

Novi Sad, 19. april 2016. godine