Читај ми

КОРОНА НЕ ЗАУСТАВЉА НОВОСАДСКЕ НЕИМАРЕ

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције и у условима тешке епидемиолошке ситуације није обуставила нити успорила планиране радове на изградњи инфраструктуре. На територији Града Новог Сада активна су сва градилишта на којима су радови почели пре проглашења ванредног стања, а уводе се у посао и извођачи са којима је у међувремену закључен уговор.

Предвиђеном динамиком реализује се једна од највећих овогодишњих инвестиција, која ће омогућити бољу и ефикаснију саобраћајну повезаност Новог Сада и Ветерника. На будућој саобраћајници у продужетку Булевара Јована Дучића у највећој мери завршена је изградња подземне инфраструктуре и постављени су тампонски слојеви на обе коловозне траке, као и стубови и светиљке јавног осветљења. Тренутно се ради на поплочању паркинга и тротоара, а преостало је да се обави асфалтирање коловоза и бициклистичких стаза.

Интензивни грађевински радови у току су и у насељу Подбара, где се, осим изградње саобраћајних површина у четири улице, приступило уређењу једне од најпрометнијих градских саобраћајница. У Улици Марка Миљанова, на деоници од будућег кружног тока (код Кванташке пијаце) до Шумадијске улице, након реконструкције канализационе и топловодне мреже, обављају се путарски радови. Саобраћај је ових дана обустављен и у делу улице од Шумадијске до Косовске, ради припреме терена за изградњу саобраћајнице.

Несмањеном динамиком теку радови и у насељу Сајлово. У великом делу овог насеља изграђена је водоводна мрежа, а завршено је и уређење саобраћајних површина у седам од укупно тринаест улица, предвиђених у првој фази радова. 

Пре неколико дана почели су радови на уређењу блоковске површине у насељу Сателит. На овој локацији биће изграђене приступне саобраћајнице и пешачке стазе из улица Анђе Ранковић и Бате Бркића, близу 80 паркинг места, прикључак водовода са јавном чесмом, као и припадајућа канализација и јавно осветљењe.

У условима ванредног стања интензивно се ради и у приградским насељима. Кроз редовно одржавање тренутно се санирају оштећења на излазном правцу према Бачкој Паланци, а у Ветернику се обављају радови на поправци саобраћајних површина. Предвиђено је да 30 улица у овом насељу добије нови асфалтни коловоз, а претходно су радови овог типа изведени у седам улица у насељу Футог.  

Иако се, захваљујући повољним временским приликама, акценат ставља на унапређења путне инфраструктуре, није занемарено ни питање недостајуће канализационе мреже. У насељу Клиса у току је друга фаза радова на изградњи канализације слива Баје Пивљанина, што обухвата 4,9 км мреже, а ускоро ће почети и радови на изградњи 4,5 км канализације у Руменци. Изводе се и радови на изградњи црпне станице „Жичка“, неопходне за функционисање канализационе мреже у већем делу насеља Адице.

С обзиром на то да ученици тренутно прате наставу на даљину, повољан је тренутак за обављање радова у школама. У наредним данима почеће изградња јавног осветљења у двориштима три новосадске школе (ОШ „Иван Гундулић“, ОШ „Вук Караџић“ и Средњој економској школи „Светозар Милетић“). Такође, средином овог месеца приступиће се и изградњи јавног и декоративног осветљења централног трга у Степановићеву.

Са циљем да сваки део градске територије буде адекватно осветљен, активно се ради на поправци кварова и замени свих неисправних сијалица јавног осветљења, како у градским квартовима, по месним заједницама и на саобраћајницама булеварског типа, тако и у приградским насељима.

Уз повећану опрезност и поштовање свих прописаних мера, иако са нешто скраћеним радним временом, новосадски неимари, под надзором Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције, и даље ће наставити да обављају своје послове, улажући напоре да добром организацијом и марљивим радом испуне динамички план и уговорене рокове.

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције

Нови Сад, 8. април 2020. године