Čitaj mi

KORONA NE ZAUSTAVLjA NOVOSADSKE NEIMARE

Gradska uprava za građevinsko zemlјište i investicije i u uslovima teške epidemiološke situacije nije obustavila niti usporila planirane radove na izgradnji infrastrukture. Na teritoriji Grada Novog Sada aktivna su sva gradilišta na kojima su radovi počeli pre proglašenja vanrednog stanja, a uvode se u posao i izvođači sa kojima je u međuvremenu zaklјučen ugovor.

Predviđenom dinamikom realizuje se jedna od najvećih ovogodišnjih investicija, koja će omogućiti bolјu i efikasniju saobraćajnu povezanost Novog Sada i Veternika. Na budućoj saobraćajnici u produžetku Bulevara Jovana Dučića u najvećoj meri završena je izgradnja podzemne infrastrukture i postavlјeni su tamponski slojevi na obe kolovozne trake, kao i stubovi i svetilјke javnog osvetlјenja. Trenutno se radi na popločanju parkinga i trotoara, a preostalo je da se obavi asfaltiranje kolovoza i biciklističkih staza.

Intenzivni građevinski radovi u toku su i u naselјu Podbara, gde se, osim izgradnje saobraćajnih površina u četiri ulice, pristupilo uređenju jedne od najprometnijih gradskih saobraćajnica. U Ulici Marka Milјanova, na deonici od budućeg kružnog toka (kod Kvantaške pijace) do Šumadijske ulice, nakon rekonstrukcije kanalizacione i toplovodne mreže, obavlјaju se putarski radovi. Saobraćaj je ovih dana obustavlјen i u delu ulice od Šumadijske do Kosovske, radi pripreme terena za izgradnju saobraćajnice.

Nesmanjenom dinamikom teku radovi i u naselјu Sajlovo. U velikom delu ovog naselјa izgrađena je vodovodna mreža, a završeno je i uređenje saobraćajnih površina u sedam od ukupno trinaest ulica, predviđenih u prvoj fazi radova. 

Pre nekoliko dana počeli su radovi na uređenju blokovske površine u naselјu Satelit. Na ovoj lokaciji biće izgrađene pristupne saobraćajnice i pešačke staze iz ulica Anđe Ranković i Bate Brkića, blizu 80 parking mesta, priklјučak vodovoda sa javnom česmom, kao i pripadajuća kanalizacija i javno osvetlјenje.

U uslovima vanrednog stanja intenzivno se radi i u prigradskim naselјima. Kroz redovno održavanje trenutno se saniraju oštećenja na izlaznom pravcu prema Bačkoj Palanci, a u Veterniku se obavlјaju radovi na popravci saobraćajnih površina. Predviđeno je da 30 ulica u ovom naselјu dobije novi asfaltni kolovoz, a prethodno su radovi ovog tipa izvedeni u sedam ulica u naselјu Futog.  

Iako se, zahvalјujući povolјnim vremenskim prilikama, akcenat stavlјa na unapređenja putne infrastrukture, nije zanemareno ni pitanje nedostajuće kanalizacione mreže. U naselјu Klisa u toku je druga faza radova na izgradnji kanalizacije sliva Baje Pivlјanina, što obuhvata 4,9 km mreže, a uskoro će početi i radovi na izgradnji 4,5 km kanalizacije u Rumenci. Izvode se i radovi na izgradnji crpne stanice „Žička“, neophodne za funkcionisanje kanalizacione mreže u većem delu naselјa Adice.

S obzirom na to da učenici trenutno prate nastavu na dalјinu, povolјan je trenutak za obavlјanje radova u školama. U narednim danima počeće izgradnja javnog osvetlјenja u dvorištima tri novosadske škole (OŠ „Ivan Gundulić“, OŠ „Vuk Karadžić“ i Srednjoj ekonomskoj školi „Svetozar Miletić“). Takođe, sredinom ovog meseca pristupiće se i izgradnji javnog i dekorativnog osvetlјenja centralnog trga u Stepanovićevu.

Sa cilјem da svaki deo gradske teritorije bude adekvatno osvetlјen, aktivno se radi na popravci kvarova i zameni svih neispravnih sijalica javnog osvetlјenja, kako u gradskim kvartovima, po mesnim zajednicama i na saobraćajnicama bulevarskog tipa, tako i u prigradskim naselјima.

Uz povećanu opreznost i poštovanje svih propisanih mera, iako sa nešto skraćenim radnim vremenom, novosadski neimari, pod nadzorom Gradske uprave za građevinsko zemlјište i investicije, i dalјe će nastaviti da obavlјaju svoje poslove, ulažući napore da dobrom organizacijom i marlјivim radom ispune dinamički plan i ugovorene rokove.

Gradska uprava za građevinsko zemlјište i investicije

Novi Sad, 8. april 2020. godine