Читај ми

КОНЦЕРТ КРОНОС КВАРТЕТА У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић присуствовao је конференцији за новинаре у Културном центру поводом концерта Кронос Квартета који ће, под покровитељством Града Новог Сада, бити одржан у четвртак 12. јануара у 20 часова на сцени ''Јован Ђорђевић'' у Српском народном позоришту.

О концерту у Новом Саду, али и о раду самог квартета говорили су чланови David Harrington, John Sherba, Hank Dutt, Jeffrey Zeigler и генерални директор Kronos Performing Arts Association, Janet Cowperthwaite као и композиторка Александра Вребалов чије дело ће бити изведено пред новосадском публиком. Градоначелник је пожелео добродошлицу Кронос Квартету и захвалио се Александри Вребалов што је помогла да Нови Сад буде домаћин једном од најбољих свестских камерних ансамбала.

- Велико ми је задовољство што ћемо 2012. годину започети овако значајним културним догађајем, и позивам све заинтересоване да вечерас дођу да заједно уживамо у врхунском извођењу савремених музичких дела – истакао је градоначелник Павличић.
David Harrington изјавио је да је одушвљен што ће наступити у Новом Саду, и што су, како је рекао, Александрину музику довели кући, што представља изузетну прилику да науче нешто више о месту из којег њена музика потиче. - Музика нас подсећа на то да смо сви повезани, а Александра је сигурно један од најсензуалних композитора данашњице – рекао је Harrington.


Према речима Александре Вребалов концерт у Новом Саду биће круна њене досадашње сарадње са Кронос Квартетом, а план је да се и млади новосадки музичари и композитори упознају са њима и тако унапреде свој рад. Кронос Квартет ствара већ више од 30 година и постали су једна од најчувенијих и најутицајнијих група нашег времена, а за собом имају хиљде концерата одржаних широм света, више од 45 издања изузетне креативности и остварену сарадњу са најзначајнијим композиторима и извођачима.

Нови Сад, 12. јануар 2012. године