Čitaj mi

KONCERT KRONOS KVARTETA U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić prisustvovao je konferenciji za novinare u Kulturnom centru povodom koncerta Kronos Kvarteta koji će, pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, biti održan u četvrtak 12. januara u 20 časova na sceni ''Jovan Đorđević'' u Srpskom narodnom pozorištu.

O koncertu u Novom Sadu, ali i o radu samog kvarteta govorili su članovi David Harrington, John Sherba, Hank Dutt, Jeffrey Zeigler i generalni direktor Kronos Performing Arts Association, Janet Cowperthwaite kao i kompozitorka Aleksandra Vrebalov čije delo će biti izvedeno pred novosadskom publikom. Gradonačelnik je poželeo dobrodošlicu Kronos Kvartetu i zahvalio se Aleksandri Vrebalov što je pomogla da Novi Sad bude domaćin jednom od najboljih svestskih kamernih ansambala.

- Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo 2012. godinu započeti ovako značajnim kulturnim događajem, i pozivam sve zainteresovane da večeras dođu da zajedno uživamo u vrhunskom izvođenju savremenih muzičkih dela – istakao je gradonačelnik Pavličić.


David Harrington izjavio je da je odušvljen što će nastupiti u Novom Sadu, i što su, kako je rekao, Aleksandrinu muziku doveli kući, što predstavlja izuzetnu priliku da nauče nešto više o mestu iz kojeg njena muzika potiče. - Muzika nas podseća na to da smo svi povezani, a Aleksandra je sigurno jedan od najsenzualnih kompozitora današnjice – rekao je Harrington.
Prema rečima Aleksandre Vrebalov koncert u Novom Sadu biće kruna njene dosadašnje saradnje sa Kronos Kvartetom, a plan je da se i mladi novosadki muzičari i kompozitori upoznaju sa njima i tako unaprede svoj rad. Kronos Kvartet stvara već više od 30 godina i postali su jedna od najčuvenijih i najuticajnijih grupa našeg vremena, a za sobom imaju hiljde koncerata održanih širom sveta, više od 45 izdanja izuzetne kreativnosti i ostvarenu saradnju sa najznačajnijim kompozitorima i izvođačima.

Novi Sad, 12. januar 2012. godine