Читај ми

КОНФЕРЕНЦИЈА О РЕГИОНАЛНОЈ СТАБИЛНОСТИ ОДРЖАНА У НОВОМ САДУ

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је Конференцији о регионалној стабилности која је почела у Културном центру Новог Сада. Циљ традиционалног скупа многобројних интелектуалаца из региона, је да се допринесе стабилности, културној и економској сарадњи у региону. Ове године, учесници конференције су новинар „Индекса“ Гордан Духачек, историчар из Сплита др Драган Марковина, професорка и уметница из Љубљане др Сара Шпелец, дипломата из Београда др Зоран Миливојевић и директор Хуманитарног центра за интеграцију и толеранцију Ратко Бубало.

-Нови Сад је трећи пут за редом домаћин ове конференције, и то као град који је познат по мултикултуралности, мултијезичности и хармоничном суживоту различитих нација. Поносни смо на наше богатство различитости, a регионална стабилност представља основ и предуслов за политички, економски и сваки други просперитет. Заједништво и толеранција су вредности за које се залаже свако хуманистичко друштво. Да бисмо живели те вредности битно је да се међусобно познајемо и да негујемо културу дијалога кроз који можемо доћи до квалитетних решења. Значајно је истаћи да се ова конференција одржава у Европској престоници културе за 2021. годину и управо сарадња у тој области може послужити као пример добре праксе- рекао је Далибор Рожић.

Директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић је нагласио да циљ конференције јесу сарадња и културно прожимање који воде ка бољитку за сваког грађанина.

Према мишљењу новинара „Индекса“ Гордана Духачека ситуација у региону нестабилнија је него што је била пре неколико година.

-Постоји све више сукоба који су већином резултат унутрашњеполитичких односа, који се преносе на спољашње политичке односе, и за почетак то би требало променити, да предизборне кампање не утичу толико на односе међу државама у регији. Помаже то што се можемо наћи и разговарати, па да на неки начин вршимо јавни притисак на политичке елите које доносе одлуке- закључио је Гордан Духачек.

Конференција о регионалној стабилности део је платформе 'Тврђава мира'' која се реализује у оквиру пројекта ''Нови Сад 2021 - Европска престоница културе''.

Нови Сад, 30. септембар 2019. године