Čitaj mi

KONFERENCIJA O REGIONALNOJ STABILNOSTI ODRŽANA U NOVOM SADU

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je Кonferenciji o regionalnoj stabilnosti koja je počela u Кulturnom centru Novog Sada. Cilj tradicionalnog skupa mnogobrojnih intelektualaca iz regiona, je da se doprinese stabilnosti, kulturnoj i ekonomskoj saradnji u regionu. Ove godine, učesnici konferencije su novinar „Indeksa“ Gordan Duhaček, istoričar iz Splita dr Dragan Markovina, profesorka i umetnica iz Ljubljane dr Sara Špelec, diplomata iz Beograda dr Zoran Milivojević i direktor Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju Ratko Bubalo.

-Novi Sad je treći put za redom domaćin ove konferencije, i to kao grad koji je poznat po multikulturalnosti, multijezičnosti i harmoničnom suživotu različitih nacija. Ponosni smo na naše bogatstvo različitosti, a regionalna stabilnost predstavlja osnov i preduslov za politički, ekonomski i svaki drugi prosperitet. Zajedništvo i tolerancija su vrednosti za koje se zalaže svako humanističko društvo. Da bismo živeli te vrednosti bitno je da se međusobno poznajemo i da negujemo kulturu dijaloga kroz koji možemo doći do kvalitetnih rešenja. Značajno je istaći da se ova konferencija održava u Evropskoj prestonici kulture za 2021. godinu i upravo saradnja u toj oblasti može poslužiti kao primer dobre prakse- rekao je Dalibor Rožić.

Direktor Кulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović je naglasio da cilj konferencije jesu saradnja i kulturno prožimanje koji vode ka boljitku za svakog građanina.

Prema mišljenju novinara „Indeksa“ Gordana Duhačeka situacija u regionu nestabilnija je nego što je bila pre nekoliko godina.

-Postoji sve više sukoba koji su većinom rezultat unutrašnjepolitičkih odnosa, koji se prenose na spoljašnje političke odnose, i za početak to bi trebalo promeniti, da predizborne kampanje ne utiču toliko na odnose među državama u regiji. Pomaže to što se možemo naći i razgovarati, pa da na neki način vršimo javni pritisak na političke elite koje donose odluke- zaključio je Gordan Duhaček.

Кonferencija o regionalnoj stabilnosti deo je platforme ''Tvrđava mira'' koja se realizuje u okviru projekta ''Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture''.

Novi Sad, 30. septembar 2019. godine