Читај ми

КОНФЕРЕНЦИЈА „ГРАДИМО КУЛТУРУ ВОЛОНТИРАЊА“ ОДРЖАНА У НОВОМ САДУ

Члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин присуствовао је конференцији „Градимо културу волонтирања“ која се реализује у оквиру пројекта „Новосадски волонтерски сервис“. Тај пројекат, који заједнички спроводе Фондација „Нови Сад 2021“ и Омладински савез удружења „Омладинска престоница Европе Нови Сад – ОПЕНС“, а након успешно одржаних округлих столова са преко 100 учесника и 50 организација и институција, има за циљ представљање модела волонтирања, искустава и ефеката на локалну заједницу и модел Новосадског волонтерског сервиса.

- Сви знамо да се за рад волонтера не добија компензација у погледу новца, већ да је у питању искључиво нематеријална добит. Та „добит“ волонтеризма се огледа највише у личном осећају испуњености, као и у облику захвалности од стране онога коме смо својим делом помогли. Зато хвала свим волонтерима који својим делима наше друштво воде ка вишим циљевима. Нови Сад је можда најбољи пример у земљи, ако не и у региону и Европи, како се удруженим напорима стиже до циља. О том успеху и синергији локалне самоуправе и невладиних организација сведочи најбоље освојена престижна титула Омладинска престоница Европе за 2019. годину, као и ЕПК 2021. Низом квалитетних активности идемо ка години титуле, учвршћујемо наше односе и све оно што смо постигли дижемо на виши ниво. Циљ ове Конференције је да у Новом Саду створимо јединствен волонтерски сервис који ће служити свим грађанима, управо са тимом ОПЕНС, али и са тимом „Нови Сад 2021“. Дакле, два тима ће заједничким снагама изградити Новосадски волонтерски сервис, као нешто што ће трајати и након година у којима смо носиоци титула. Верујем да ћемо бити одлични партнери на овом пројекту, а све са циљем изградње културе волонтирања - рекао је Огњен Цвјетићанин.

Пристнима су се уводним тематским излагањима обратили и посланица Скупштине Аутономне Покрајине Војводине Миа Страјин, координатор Омладинског савеза удружења „Нови Сад омладинска престоница Европе – ОПЕНС“ Вукашин Гроздановић и координаторка за партиципацију „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“ Милица Рашковић, који су са присутнима поделили своја лична искуства у волонтирању. Уследила су тематска излагања о форматима волонтирања, о волонтирању и осећају припадности заједници, а неке од тема биле су „Волонтерски кампови као форма волонтирања“, „Ерасмус+ као могућност волонтирања за младе“, „Локални волонтерски сервис као форма волонтирања“ и „Волонтирање у институцијама". У оквиру конференције, одржане су и бројне радионице са темом промоције и развоја културе волонтирања, затим закона и правних оквира за волонтирање и, између осталог, радионице о иновативним праксама у волонтирању.

Нови Сад, 8. децембар 2017. године