Čitaj mi

KONFERENCIJA „GRADIMO KULTURU VOLONTIRANјA“ ODRŽANA U NOVOM SADU

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin prisustvovao je konferenciji „Gradimo kulturu volontiranja“ koja se realizuje u okviru projekta „Novosadski volonterski servis“. Taj projekat, koji zajednički sprovode Fondacija „Novi Sad 2021“ i Omladinski savez udruženja „Omladinska prestonica Evrope Novi Sad – OPENS“, a nakon uspešno održanih okruglih stolova sa preko 100 učesnika i 50 organizacija i institucija, ima za cilј predstavlјanje modela volontiranja, iskustava i efekata na lokalnu zajednicu i model Novosadskog volonterskog servisa.

- Svi znamo da se za rad volontera ne dobija kompenzacija u pogledu novca, već da je u pitanju isklјučivo nematerijalna dobit. Ta „dobit“ volonterizma se ogleda najviše u ličnom osećaju ispunjenosti, kao i u obliku zahvalnosti od strane onoga kome smo svojim delom pomogli. Zato hvala svim volonterima koji svojim delima naše društvo vode ka višim cilјevima. Novi Sad je možda najbolјi primer u zemlјi, ako ne i u regionu i Evropi, kako se udruženim naporima stiže do cilјa. O tom uspehu i sinergiji lokalne samouprave i nevladinih organizacija svedoči najbolјe osvojena prestižna titula Omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu, kao i EPK 2021. Nizom kvalitetnih aktivnosti idemo ka godini titule, učvršćujemo naše odnose i sve ono što smo postigli dižemo na viši nivo. Cilј ove Konferencije je da u Novom Sadu stvorimo jedinstven volonterski servis koji će služiti svim građanima, upravo sa timom OPENS, ali i sa timom „Novi Sad 2021“. Dakle, dva tima će zajedničkim snagama izgraditi Novosadski volonterski servis, kao nešto što će trajati i nakon godina u kojima smo nosioci titula. Verujem da ćemo biti odlični partneri na ovom projektu, a sve sa cilјem izgradnje kulture volontiranja - rekao je Ognjen Cvjetićanin.

Pristnima su se uvodnim tematskim izlaganjima obratili i poslanica Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Mia Strajin, koordinator Omladinskog saveza udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS“ Vukašin Grozdanović i koordinatorka za participaciju „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“ Milica Rašković, koji su sa prisutnima podelili svoja lična iskustva u volontiranju. Usledila su tematska izlaganja o formatima volontiranja, o volontiranju i osećaju pripadnosti zajednici, a neke od tema bile su „Volonterski kampovi kao forma volontiranja“, „Erasmus+ kao mogućnost volontiranja za mlade“, „Lokalni volonterski servis kao forma volontiranja“ i „Volontiranje u institucijama". U okviru konferencije, održane su i brojne radionice sa temom promocije i razvoja kulture volontiranja, zatim zakona i pravnih okvira za volontiranje i, između ostalog, radionice o inovativnim praksama u volontiranju.

Novi Sad, 8. decembar 2017. godine