Читај ми

КАРАВАН „ДУХ МЛАДОСТИ“ НА ШТРАНДУ

Омладинска организација „Spirit of Youth“, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства омладине и спорта, реализује пројекат Караван „Дух младости“ који промовише дуално образовање и омладинско предузетништво, спорт и здраве стилове живота, активизам и волонтирање и то у 33 општине/града у Србији.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем присуствовао је отварању манифестације Караван „Дух младости“ у Новом Саду.

- Драго ми је што је Нови Сад домаћин оваквој манифестацији, и то као десети град по реду, а знамо да у фудбалу десетку носи најбољи играч у тиму. Нови Сад са титулом Омладинске престонице Европе може да послужи као пример како се решавају питања политике према младима али и како синергија односно заједничко деловање доносе победе - нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Министар Шарчевић истакао је да оваквим манифестацијама треба показати да постоје нове парадигме у образовању али и перспектива за младе људе.

- Тренутно радимо на ученичким задругама, предузетништву на факултетима и свему ономе што доноси стручна знања како би послодавци видели да имамо добру и спремну радну снагу. Развијамо ИТ сектор и инжењерске профиле, мењају се и изборни програми за гимназијалце, а циљ нам је да сви буду укључени у процес дуалног образовања. Први пут су школе проверавале стање на тржишту рада па тек онда правиле планове уписа - казао је министар Младен Шарчевић.

Караван је одржан на централном платоу Штранда, а подразумевао је панел дискусије, квиз знања за децу основношколског узраста, спортске игре и представљање компанија које су оствариле сарадњу са школама које негују систем дуалног образовања, као и оне компаније које су потенцијални партнери. Промотер на два спортска терена био је прослављени спортиста Давор Штефанек, а присутнима су представљене и активности које се реализују у оквиру пројекта Нови Сад Омладинска престоница Европе 2019. године.

Нови Сад, 14. август 2017. године