Čitaj mi

KARAVAN „DUH MLADOSTI“ NA ŠTRANDU

Omladinska organizacija „Spirit of Youth“, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta, realizuje projekat Karavan „Duh mladosti“ koji promoviše dualno obrazovanje i omladinsko preduzetništvo, sport i zdrave stilove života, aktivizam i volontiranje i to u 33 opštine/grada u Srbiji.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem prisustvovao je otvaranju manifestacije Karavan „Duh mladosti“ u Novom Sadu.

- Drago mi je što je Novi Sad domaćin ovakvoj manifestaciji, i to kao deseti grad po redu, a znamo da u fudbalu desetku nosi najbolji igrač u timu. Novi Sad sa titulom Omladinske prestonice Evrope može da posluži kao primer kako se rešavaju pitanja politike prema mladima ali i kako sinergija odnosno zajedničko delovanje donose pobede - naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ministar Šarčević istakao je da ovakvim manifestacijama treba pokazati da postoje nove paradigme u obrazovanju ali i perspektiva za mlade ljude.

- Trenutno radimo na učeničkim zadrugama, preduzetništvu na fakultetima i svemu onome što donosi stručna znanja kako bi poslodavci videli da imamo dobru i spremnu radnu snagu. Razvijamo IT sektor i inženjerske profile, menjaju se i izborni programi za gimnazijalce, a cilj nam je da svi budu uključeni u proces dualnog obrazovanja. Prvi put su škole proveravale stanje na tržištu rada pa tek onda pravile planove upisa - kazao je ministar Mladen Šarčević.

Karavan je održan na centralnom platou Štranda, a podrazumevao je panel diskusije, kviz znanja za decu osnovnoškolskog uzrasta, sportske igre i predstavljanje kompanija koje su ostvarile saradnju sa školama koje neguju sistem dualnog obrazovanja, kao i one kompanije koje su potencijalni partneri. Promoter na dva sportska terena bio je proslavljeni sportista Davor Štefanek, a prisutnima su predstavljene i aktivnosti koje se realizuju u okviru projekta Novi Sad Omladinska prestonica Evrope 2019. godine.

Novi Sad, 14. avgust 2017. godine