Читај ми

КАМПАЊА ЗА УТВРЂИВАЊЕ РИЗИКА ЗА ОБОЉЕВАЊЕ ОД КАРЦИНОМА ПРОСТАТЕ – „ПРОСТА СКОР“

Члан Градског већа за здравство проф. др Александра Новаков Микић присуствовала је промоцији пројекта „Проста скор“ која је одржана у просторијама Месне заједнице Прва војвођанска бригада. Карцином простате је трећи по учесталости узрочник смрти мушкараца, одмах после карцинома плућа и карцинома дебелог црева.

- Основни циљ овог пројекта је да анкетирањем, информисањем и едукацијом становништва утичемо на рано откривање карцинома простате али и на подизање свести становништва о значају превентивних активности – истакла је проф.др Александра Новаков Микић додајући да је потребно да се особе, које имају фактор ризика, упуте на превентивне прегледе, односно анализу.

Грађани су имали прилику да сазнају како да препознају прве симптоме рака простате и да се информишу о превенцији трећег узрочника смрти у мушкој популацији. Такође, сви посетиоци су попунили анкетни упитник на основу којег се процењује ризик настанка карцинома простате.

До сада је у оквиру пројекта „Проста скор“ анкетирано 240 мушкараца старијих од 45 година,од којих је код 9,6% утврђен висок ризик за настанак карцинома простате.

Нови Сад, 17. jун, 2010.године