Čitaj mi

KAMPANJA ZA UTVRĐIVANJE RIZIKA ZA OBOLJEVANJE OD KARCINOMA PROSTATE – „PROSTA SKOR“

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandra Novakov Mikić prisustvovala je promociji projekta „Prosta skor“ koja je održana u prostorijama Mesne zajednice Prva vojvođanska brigada. Karcinom prostate je treći po učestalosti uzročnik smrti muškaraca, odmah posle karcinoma pluća i karcinoma debelog creva.

- Osnovni cilj ovog projekta je da anketiranjem, informisanjem i edukacijom stanovništva utičemo na rano otkrivanje karcinoma prostate ali i na podizanje svesti stanovništva o značaju preventivnih aktivnosti – istakla je prof.dr Aleksandra Novakov Mikić dodajući da je potrebno da se osobe, koje imaju faktor rizika, upute na preventivne preglede, odnosno analizu.

Građani su imali priliku da saznaju kako da prepoznaju prve simptome raka prostate i da se informišu o prevenciji trećeg uzročnika smrti u muškoj populaciji. Takođe, svi posetioci su popunili anketni upitnik na osnovu kojeg se procenjuje rizik nastanka karcinoma prostate.

Do sada je u okviru projekta „Prosta skor“ anketirano 240 muškaraca starijih od 45 godina,od kojih je kod 9,6% utvrđen visok rizik za nastanak karcinoma prostate.

Novi Sad, 17. jun, 2010.godine