Читај ми

ИЗЛОЖБA ''ВЕЛИКАНИ У ГРАДУ СВЕТЛОСТИ'' ОД 7. ОКТОБРА ПРЕД НОВОСАЂАНИМА

Изложба ''Великани у граду светлости'' отворена је у Збирци стране уметности, а посетиоцима ће бити доступна од 7. октобра. Музеј града Новог Сада представиће дугогодишњи континуитет уметничког стваралаштва истакнутих великана југословенског и српског сликарства XX века. Захваљујући колекционару Драгославу С. Марчићу, новосадска јавност ће бити у прилици да види репрезентативни опус дела Владимира Величковића, Петра Омчикуса, Милоша Шобајића, Љубе Поповића, Бате Михаиловића и Петра Лубарде који су живели и стварали у Паризу. Члан Градског већа за културу Далибор Рожић нагласио је да Музеј града наставља са организацијом значајних догађаја за културу Новог Сада.

- Велика је ствар што Музеј сарађује са колекционаром ових дела господином Марчићем и што ће тако овдашња публика моћи да се упозна са важним сегментом наше културне баштине. Заиста је реч о ликовним генијима и доликује Европској престоници културе да их представи у пуном сјају и то путем српско-француске релације у култури. Све њих везује Париз, а сусрет са тим градом уметности утицао је на њих што се одразило на њихове радове. Нови Сад заслужује врхунске културне програме, а Градска управа за културу ради на томе да они буду реализовани, да подржи идеје и пројекте културних посленика и свих који на том пољу квалитетно делују – изјавио је Рожић.

Према речима Драгослава С. Марчића, радови који су изложени део су његове колекције од 2500 слика.

- Ликовна, вајарска, архитектонска дела углавном почивају на колекцијама приватника који цео живот посвете сакупљању тих слика. Уметници одлазе, а слике остају за њима да живе. Прво што се научи на уметничким факултетима јесте да је слика светлост, јер ако је држите у мраку ње нема. Важно је да слике нису у депоима, већ да су изложене и да их људи гледају. Само један од аутора ових дела је жив, то је Шобајић, па је велико задовољство што су ове слике представљене у галерији и продубљују укупан квалитет живота свих нас. Без културе нема ни државе, ни историје – истакао је Марчић.

Директорка Музеја града Новог Сада Весна Иковић захвалила се на доброј сарадњи Градској управи за културу, као и колекционару и позвала Новосађане да од 7. октобра погледају изванредну изложбу ''Великани у граду светлости''.

Нови Сад, 6. октобар 2020. године