Čitaj mi

IZLOŽBA ''VELIKANI U GRADU SVETLOSTI'' OD 7. OKTOBRA PRED NOVOSAĐANIMA

Izložba ''Velikani u gradu svetlosti'' otvorena je u Zbirci strane umetnosti, a posetiocima će biti dostupna od 7. oktobra. Muzej grada Novog Sada predstaviće dugogodišnji kontinuitet umetničkog stvaralaštva istaknutih velikana jugoslovenskog i srpskog slikarstva XX veka. Zahvalјujući kolekcionaru Dragoslavu S. Marčiću, novosadska javnost će biti u prilici da vidi reprezentativni opus dela Vladimira Veličkovića, Petra Omčikusa, Miloša Šobajića, Ljube Popovića, Bate Mihailovića i Petra Lubarde koji su živeli i stvarali u Parizu. Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić naglasio je da Muzej grada nastavlјa sa organizacijom značajnih događaja za kulturu Novog Sada.

- Velika je stvar što Muzej sarađuje sa kolekcionarom ovih dela gospodinom Marčićem i što će tako ovdašnja publika moći da se upozna sa važnim segmentom naše kulturne baštine. Zaista je reč o likovnim genijima i dolikuje Evropskoj prestonici kulture da ih predstavi u punom sjaju i to putem srpsko-francuske relacije u kulturi. Sve njih vezuje Pariz, a susret sa tim gradom umetnosti uticao je na njih što se odrazilo na njihove radove. Novi Sad zaslužuje vrhunske kulturne programe, a Gradska uprava za kulturu radi na tome da oni budu realizovani, da podrži ideje i projekte kulturnih poslenika i svih koji na tom polјu kvalitetno deluju – izjavio je Rožić.

Prema rečima Dragoslava S. Marčića, radovi koji su izloženi deo su njegove kolekcije od 2500 slika.

- Likovna, vajarska, arhitektonska dela uglavnom počivaju na kolekcijama privatnika koji ceo život posvete sakuplјanju tih slika. Umetnici odlaze, a slike ostaju za njima da žive. Prvo što se nauči na umetničkim fakultetima jeste da je slika svetlost, jer ako je držite u mraku nje nema. Važno je da slike nisu u depoima, već da su izložene i da ih lјudi gledaju. Samo jedan od autora ovih dela je živ, to je Šobajić, pa je veliko zadovolјstvo što su ove slike predstavlјene u galeriji i produblјuju ukupan kvalitet života svih nas. Bez kulture nema ni države, ni istorije – istakao je Marčić.

Direktorka Muzeja grada Novog Sada Vesna Iković zahvalila se na dobroj saradnji Gradskoj upravi za kulturu, kao i kolekcionaru i pozvala Novosađane da od 7. oktobra pogledaju izvanrednu izložbu ''Velikani u gradu svetlosti''.

Novi Sad, 6. oktobar 2020. godine