Читај ми

ИЗЛОЖБА У АРХИВУ ГРАДА ПОВОДОМ 120 ГОДИНА ОД ИЗГРАДЊЕ ВЛАДИЧАНСКОГ ДВОРА

Изложба ''Владичански двор у Новом Саду-120 година од изградње'' отворена је данас у Историјском архиву Града Новог Сада. Представља историјат градње велелепног објекта, али и богослужбене предмете, уметничка дела, намештај, документе, старе књиге и фотографије који се у Двору данас чувају. Изложбу је отворио протопрезвитер Миодраг Шипка архијерејски намесник новосадски први, а свечаности су присуствовали помоћник градоначелника Новог Сада Станко Љубичић и члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

- Изузетно је важно да се поклони пажња једном од највреднијих архитектонских здања у Новом Саду које има историјски, културни и духовни значај. Ова изложба испричаће заиста вредну причу о настајању Владичанског двора који краси центар нашег града и којем се увек изнова можемо дивити. Веома ми је драго што је синергијом установа културе и Епархије бачке настала ова изложба, јер је неговање културно-историјске баштине важан сегмент културе, односно очувања идентитета нашег града и наше државе. Чувајући споменике културе и сећајући се оних који су их градили, чувамо оно што нас чини јединственим и аутентичним, а овакви објекти имају и посебан значај, јер су стожери духовности и вере – истакао је Далибор Рожић.

Изложба ''Владичански двор у Новом Саду-120 година од изградње'' настала је у сарадњи Музеја Града Новог Сада, Епархије бачке и Историјског архива Града Новог Сада, а аутори су музејска саветница др Гордана Петковић и управник ризнице Епархије бачке ђакон Мирослав Николић.

Нови Сад, 30. децембар 2021. године