Čitaj mi

IZLOŽBA U ARHIVU GRADA POVODOM 120 GODINA OD IZGRADNјE VLADIČANSKOG DVORA

Izložba ''Vladičanski dvor u Novom Sadu-120 godina od izgradnje'' otvorena je danas u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada. Predstavlјa istorijat gradnje velelepnog objekta, ali i bogoslužbene predmete, umetnička dela, nameštaj, dokumente, stare knjige i fotografije koji se u Dvoru danas čuvaju. Izložbu je otvorio protoprezviter Miodrag Šipka arhijerejski namesnik novosadski prvi, a svečanosti su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Stanko Ljubičić i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

- Izuzetno je važno da se pokloni pažnja jednom od najvrednijih arhitektonskih zdanja u Novom Sadu koje ima istorijski, kulturni i duhovni značaj. Ova izložba ispričaće zaista vrednu priču o nastajanju Vladičanskog dvora koji krasi centar našeg grada i kojem se uvek iznova možemo diviti. Veoma mi je drago što je sinergijom ustanova kulture i Eparhije bačke nastala ova izložba, jer je negovanje kulturno-istorijske baštine važan segment kulture, odnosno očuvanja identiteta našeg grada i naše države. Čuvajući spomenike kulture i sećajući se onih koji su ih gradili, čuvamo ono što nas čini jedinstvenim i autentičnim, a ovakvi objekti imaju i poseban značaj, jer su stožeri duhovnosti i vere – istakao je Dalibor Rožić.

Izložba ''Vladičanski dvor u Novom Sadu-120 godina od izgradnje'' nastala je u saradnji Muzeja Grada Novog Sada, Eparhije bačke i Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, a autori su muzejska savetnica dr Gordana Petković i upravnik riznice Eparhije bačke đakon Miroslav Nikolić.

Novi Sad, 30. decembar 2021. godine