Читај ми

ИЗЛОЖБА "ОДЛИКОВАЊА КНЕЖЕВИНЕ И КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ"

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић присуствовао је конференцији за новинаре поводом представљања репрезентативне изложбе „Одликовања Кнежевине и Краљевине Србије“ у оквиру обележавања државног празника Сретење – Дан државности Србије. Изложбу која ће бити организована у Новом Саду, најавили су и виши кустос Војног музеја - ауторка поставке Душанка Маричић, представник Организационог одбора Владе Републике Србије за обележавање државних празника Дејан Ристић и управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић.

- Задовољство ми је што је у договору са Владом Републике Србије и наш град одређен као место где ће се на државном нивоу обележити овај национални празник. Нови Сад ће, као место у којем су се кроз прошлост преплитали важни догађаји из националне историје, обележити Дан државности на достојан начин. О великим културним и историјским догађајима нашег народа, на овом простору сведоче Петроварадинска тврђава, Матица српска, манастири Фрушке горе, Сремски Карловци и многе друге знаменитости. – рекао је градоначелник Павличић и позвао све грађане да се одазову позиву на изложбу која је бесплатна и која ће бити постављена од 14. до 22. фебруара.

Ауторка изложбе Душанка Маричић рекла је да ће Новосађани моћи да виде више од 50 одликовања, медаља и споменица - симбола државе, и да ће тако јавности бити указано на њихов значај.

Господин Дејан Ристић истакао је да реализацијом репрезентативних изложби Влада Републике Србије исказује своје опредељење да на потпун, достојанствен и држави са вишевековном традицијом примерен начин, обележи национални празник Сретење, с посебним акцентом на културу, просвету и науку.

У Галерији Матице српске на Тргу галерија, јавности ће бити представљени експонати од изузетног значаја за државу – одликовања, медаље и споменице, а изложбу ће 14. фебруара у 11 часова свечано отворити министар одбране Драган Шутановац, док ће поздравно обраћање одржати градоначелник Игор Павличић.

Нови Сад, 10. фебруар 2011. године