Čitaj mi

IZLOŽBA "ODLIKOVANJA KNEŽEVINE I KRALJEVINE SRBIJE"

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić prisustvovao je konferenciji za novinare povodom predstavljanja reprezentativne izložbe „Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije“ u okviru obeležavanja državnog praznika Sretenje – Dan državnosti Srbije. Izložbu koja će biti organizovana u Novom Sadu, najavili su i viši kustos Vojnog muzeja - autorka postavke Dušanka Maričić, predstavnik Organizacionog odbora Vlade Republike Srbije za obeležavanje državnih praznika Dejan Ristić i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević.

- Zadovoljstvo mi je što je u dogovoru sa Vladom Republike Srbije i naš grad određen kao mesto gde će se na državnom nivou obeležiti ovaj nacionalni praznik. Novi Sad će, kao mesto u kojem su se kroz prošlost preplitali važni događaji iz nacionalne istorije, obeležiti Dan državnosti na dostojan način. O velikim kulturnim i istorijskim događajima našeg naroda, na ovom prostoru svedoče Petrovaradinska tvrđava, Matica srpska, manastiri Fruške gore, Sremski Karlovci i mnoge druge znamenitosti. – rekao je gradonačelnik Pavličić i pozvao sve građane da se odazovu pozivu na izložbu koja je besplatna i koja će biti postavljena od 14. do 22. februara.

Autorka izložbe Dušanka Maričić rekla je da će Novosađani moći da vide više od 50 odlikovanja, medalja i spomenica - simbola države, i da će tako javnosti biti ukazano na njihov značaj.

Gospodin Dejan Ristić istakao je da realizacijom reprezentativnih izložbi Vlada Republike Srbije iskazuje svoje opredeljenje da na potpun, dostojanstven i državi sa viševekovnom tradicijom primeren način, obeleži nacionalni praznik Sretenje, s posebnim akcentom na kulturu, prosvetu i nauku.

U Galeriji Matice srpske na Trgu galerija, javnosti će biti predstavljeni eksponati od izuzetnog značaja za državu – odlikovanja, medalje i spomenice, a izložbu će 14. februara u 11 časova svečano otvoriti ministar odbrane Dragan Šutanovac, dok će pozdravno obraćanje održati gradonačelnik Igor Pavličić.

Novi Sad, 10. februar 2011. godine