Читај ми

ИЗГРАДЊА СИСТЕМА КАНАЛИЗАЦИЈЕ У КОВИЉУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са директором ЈП „Завод за изградњу града“ Дејаном Мандићем и директором ЈКП „Водовод и канализација“ Милошем Станисављевићем обишао радове на изградњи система канализације у Ковиљу. У том приградском насељу је у ранијем периоду изграђено 44.469 метара мреже секундарне канализације, потисни цевовод у дужини од 848,92 метара и девет црпних станица, чиме је омогућено да проблем одвођења отпадних вода буде решен у целом насељу и да сва домаћинства добију могућност прикључења на канализацију. Тренутно се изводе радови на изградњи прикључака за индивидуална домаћинства. Инвеститор ових радова је ЈКП „Водовод и канализација“, a извођач је ДОО „Bulevar Company.“

-Налазимо се у завршној фази изградње канализационе мреже у Ковиљу, а то је обезбеђивање услова за прикључивање домаћинстава на систем канализације. Након изградње секундарне канализационе мреже у дужини од преко 44 километра, „Завод за изградњу града“ је завршио и најмодернији пречистач на територији града, а сада након добијања употребне дозволе, то предузеће је предало послове „Водоводу и канализацији“ да финализује започето, односно да се обезбеде прикључци за око 1300 домаћинстава. Хвала Месној заједници „Ковиљ“ на сарадњи и оперативности, јер су омогућили да радници из „Водовода и канализације“ буду стално присутни у њиховим просторијама како би грађани могли да имају директну комуникацију са њима и да закључују уговоре. Добра вест је да чим се прикључак доведе до њихове куће, систем одмах функционише, тако да не мора да се чека на завршетак радова по свим домаћинствима, него се одмах укључују у систем канализације. Наш циљ је да у три, четири наредне године коначно решимо функционисање канализације на нивоу целог града и да се више не бавимо тим питањем у 21. веку. У наредном периоду, ЈКП „Водовод и канализација“  кренуће са  радом у Руменки и Степановићеву, а остају још радови у Боцкама, као и у делу Ветерника и Адица да се изведу до краја -  рекао је градоначелник Вучевић и додао да је прихватио иницијативу Месне заједнице да грађани са пребивалиштем у Ковиљу не плаћају путарину на ауто-путу за деоницу до Новог Сада и да је Град предузео активности да на све законске начине утиче на решавање тог проблема.

Директор ЈКП „Водовод и канализација“ Милош Станисављевић рекао је да прикључак кошта око 58 000 динара и да може да се плати у 24 месечне рате.

- Грађани могу да се прикључе на канализациони систем града одмах по завршетку радова испред њихове куће. Они не морају чекати да се сви у Ковиљу прикључе, а и пре уплате прве рате могу већ да користе канализацију – рекао је Станисављевић.

Председник Савета МЗ "Ковиљ" Младен Верначки се захвалио градоначелнику Милошу Вучевићу на свим напорима које Град улаже за обезбеђивање квалитетнијег живота свих грађана тог приградског места, а посебно на томе што је ажурно реаговано на иницијативу Ковиљчана у вези са ослобађањем плаћања путарине до Новог Сада.

У циљу довођења новоизграђене канализационе мреже у функционално стање, крајем 2013. године приступило се изградњи пречистача отпадних вода. Сви предвиђени радови на изградњи пречистача су завршени, извршен је технички преглед објекта и исходована је употребна дозвола. Изградња пречистача је имала изузетан значај за становнике Ковиља, јер су се тиме створили технички предуслови за пуштање новизграђене канализационе мреже у редован рад. Њено довођење у функционално стање представља решење једног од највећих комуналних проблема и уједно омогућава услове за бољи, еколошки исправнији и квалитетнији живот становника насеља Ковиљ.

Нови Сад, 21. јануар 2016. године