Читај ми

ИЗЈАВА ГРАДОНАЧЕЛНИКА НОВОГ САДА ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ ''ОЛУЈЕ''

Пре две деценије, Нови Сад је постао нови дом и нови почетак за хиљаде људи који су протерани из својих домова. Данас, одајући почаст невино стрaдалима, деци и људима који, у налету безумља, нису успели да стигну до уточишта у Србији, верујемо да највећи злочин у новијој историји српског народа неће остати некажњен, и још једном позивамо на солидарност, и обећавамо да ћемо и даље чинити све што је у нашој моћи да им олакшамо живот у Новом Саду, у Србији.

Ова градска власт нема намеру да прикупља јефтине политичке поене злоупотребљавајући једну од најосетљивијих тема у вези са питањем избеглог и расељеног становништва. Ова градска власт је три године ангажована на реализацији пројеката који имају за циљ да помогну да сви Новосађани живе достојно човеку, и да очувамо нашу културну разноликост јер сматрамо да је то наше богатство које треба с поносом да истичемо, а не да га се стидимо. Након осам година чекања, одлуком Скупштине Града Новог Сада коначно је обезбеђена локација у Ветернику за изградњу 265 станова за избегла и прогнана лица са простора Хрватске и Босне и Херцеговине.

Сада смо ангажовани на обезбеђивању још једне локације, и то у Футогу, за изградњу још око 250 станова. Тиме би, трајним смештајем za око 500 породица, успели да решимо кључно питање становања прогнаних Срба. Град Нови Сад ангажован је и у реализацији других програма у вези са решавањем стамбеног питања избеглица, путем доделе пакета грађевинског материјала онима који су почели да граде куће, а не могу сами да их заврше, као и доделом монтажних кућа за оне који имају обезбеђене плацеве.

Град Нови Сад подржава и друге облике сарадње са завичајним удружењима, а у циљу очувања културног идентитета наших суграђана којима је Нови Сад постао нови дом. Не желимо да избришемо тужна сећања на судбине наших сународника који су жртве највећег етничког чишћења у Европи, на причињене стравичне неправде, и још стравичније злочине, али снагом којом захтевамо да им коначно буду остварена основна људска права, том снагом настављамо да градимо најбољу будућност за све нас, за наш Нови Сад, и за нашу Србију.

Нови Сад, 5. август 2015. године