Čitaj mi

IZJAVA GRADONAČELNIKA NOVOG SADA POVODOM GODIŠNJICE ''OLUJE''

Pre dve decenije, Novi Sad je postao novi dom i novi početak za hiljade ljudi koji su proterani iz svojih domova. Danas, odajući počast nevino stradalima, deci i ljudima koji, u naletu bezumlja, nisu uspeli da stignu do utočišta u Srbiji, verujemo da najveći zločin u novijoj istoriji srpskog naroda neće ostati nekažnjen, i još jednom pozivamo na solidarnost, i obećavamo da ćemo i dalje činiti sve što je u našoj moći da im olakšamo život u Novom Sadu, u Srbiji.

Ova gradska vlast nema nameru da prikuplja jeftine političke poene zloupotrebljavajući jednu od najosetljivijih tema u vezi sa pitanjem izbeglog i raseljenog stanovništva. Ova gradska vlast je tri godine angažovana na realizaciji projekata koji imaju za cilj da pomognu da svi Novosađani žive dostojno čoveku, i da očuvamo našu kulturnu raznolikost jer smatramo da je to naše bogatstvo koje treba s ponosom da ističemo, a ne da ga se stidimo. Nakon osam godina čekanja, odlukom Skupštine Grada Novog Sada konačno je obezbeđena lokacija u Veterniku za izgradnju 265 stanova za izbegla i prognana lica sa prostora Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sada smo angažovani na obezbeđivanju još jedne lokacije, i to u Futogu, za izgradnju još oko 250 stanova. Time bi, trajnim smeštajem za oko 500 porodica, uspeli da rešimo ključno pitanje stanovanja prognanih Srba. Grad Novi Sad angažovan je i u realizaciji drugih programa u vezi sa rešavanjem stambenog pitanja izbeglica, putem dodele paketa građevinskog materijala onima koji su počeli da grade kuće, a ne mogu sami da ih završe, kao i dodelom montažnih kuća za one koji imaju obezbeđene placeve.

Grad Novi Sad podržava i druge oblike saradnje sa zavičajnim udruženjima, a u cilju očuvanja kulturnog identiteta naših sugrađana kojima je Novi Sad postao novi dom. Ne želimo da izbrišemo tužna sećanja na sudbine naših sunarodnika koji su žrtve najvećeg etničkog čišćenja u Evropi, na pričinjene stravične nepravde, i još stravičnije zločine, ali snagom kojom zahtevamo da im konačno budu ostvarena osnovna ljudska prava, tom snagom nastavljamo da gradimo najbolju budućnost za sve nas, za naš Novi Sad, i za našu Srbiju.

Novi Sad, 5. avgust 2015. godine