Читај ми

IV ВАТРОГАСНИ ИЗАЗОВ ПЕТРОВАРАДИНА ОТВОРЕН

Заменик градоначелника Игор Црнобарац присуствовао је свечаном отварању такмичења ватрогасаца „IV Ватрогасни изазов Петроварадина ВИП 2024“ на Петроварадинској тврђави, на којем је учествовало 30 ватрогасних екипа из Србије, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Црне Горе. Обраћајући се присутнима заменик градоначелника је истакао да ово надметање свакако доприноси подизању нивоа спремности ватрогасаца и оживљава свест о племенитости овог важног позива код грађана.

- То је племенити позив и начин живота који сте одабрали, свесни ризика којима се излажете готово свакодневно, несебично помажући другима. Сваке године Нови Сад одваја значајна средства за куповину нових возила, подржава добровољно ватрогаство, али исто тако сарађује са Министарством унутрашњих послова, Управом за ванредне ситуациjе – рекао је Црнобарац и навео да је Град Нови Сад у 2024. години за програме добровољног ватрогаства обезбедио средства у износу од 15 милиона динара, а да је за потребе Ватрогасне бригаде Министарства унутрашњих послова, Управе за ванредне ситуације планирана набавка oпреме и ватрогасног возила – ауто цистерне за шта су обезбеђена средства у износу од 28 милиона динара.

- Такође, у току су завршни радови на изградњи нове станице у Футогу, површине од око 370 m2, за шта је Град издвојио 60 милиона динара, а у августу ове године они ће бити окончани. Поред тога, Град Нови Сад је у последњих 10 година набавио и предао на коришћење Министарству унутрашњих послова, Управи за ванредне ситуације у Новом Саду ватрогасну опрему и возила у укупној вредности од готово 142 милиона динара. Сви ови подаци говоре колико смо захвални нашим ватрогасцима на свим акцијама спашавања људских живота и имовине. Град Нови Сад ће увек бити ту као њихов ослонац за све исказане потребе, јер нам је заједнички циљ унапређење безбедности у нашем граду – додао је он, пожелевши такмичарима пуно среће.

Према речима организатора, председника Добровољног ватрогасног друштва Петроварадин Игора Сића ово једнодневно такмичење се састоји из пет различитих ватрогасних вежби које симулирају реалну ситуацију са којом се ватрогасци сусрећу на терену и где треба да практично примене знање из области заштите од пожара и цивилне заштите стечено у раду у јединици и на едукацијама које похађају, на пет различитих локација на Петроварадинској тврђави. Како је навео, овакви сусрети су од великог значаја на плану промовисања сарадње, размене идеја и заједништва на важним питањама безбедности свих земаља некадашње заједничке државе.

Добровољно ватрогасно друштво Петроварадин је основано 1875. године и за скоро 150 година постојања Друштво је имало преко десет хиљада чланова и  данас броји преко 500 чланова, од тога око 60 активних чланова, око 30 чланова ватрогасног подмлатка и преко 400 помажућих чланова.

Нови Сад, 8. јун 2024. године