Čitaj mi

IV VATROGASNI IZAZOV PETROVARADINA OTVOREN

Zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac prisustvovao je svečanom otvaranju takmičenja vatrogasaca „IV Vatrogasni izazov Petrovaradina VIP 2024“ na Petrovaradinskoj tvrđavi, na kojem je učestvovalo 30 vatrogasnih ekipa iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore. Obraćajući se prisutnima zamenik gradonačelnika je istakao da ovo nadmetanje svakako doprinosi podizanju nivoa spremnosti vatrogasaca i oživljava svest o plemenitosti ovog važnog poziva kod građana.

- To je plemeniti poziv i način života koji ste odabrali, svesni rizika kojima se izlažete gotovo svakodnevno, nesebično pomažući drugima. Svake godine Novi Sad odvaja značajna sredstva za kupovinu novih vozila, podržava dobrovoljno vatrogastvo, ali isto tako sarađuje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom za vanredne situacije – rekao je Crnobarac i naveo da je Grad Novi Sad u 2024. godini za programe dobrovoljnog vatrogastva obezbedio sredstva u iznosu od 15 miliona dinara, a da je za potrebe Vatrogasne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za vanredne situacije planirana nabavka opreme i vatrogasnog vozila – auto cisterne za šta su obezbeđena sredstva u iznosu od 28 miliona dinara.

- Takođe, u toku su završni radovi na izgradnji nove stanice u Futogu, površine od oko 370 m2, za šta je Grad izdvojio 60 miliona dinara, a u avgustu ove godine oni će biti okončani. Pored toga, Grad Novi Sad je u poslednjih 10 godina nabavio i predao na korišćenje Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi za vanredne situacije u Novom Sadu vatrogasnu opremu i vozila u ukupnoj vrednosti od gotovo 142 miliona dinara. Svi ovi podaci govore koliko smo zahvalni našim vatrogascima na svim akcijama spašavanja ljudskih života i imovine. Grad Novi Sad će uvek biti tu kao njihov oslonac za sve iskazane potrebe, jer nam je zajednički cilj unapređenje bezbednosti u našem gradu – dodao je on, poželevši takmičarima puno sreće.

Prema rečima organizatora, predsednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrovaradin Igora Sića ovo jednodnevno takmičenje se sastoji iz pet različitih vatrogasnih vežbi koje simuliraju realnu situaciju sa kojom se vatrogasci susreću na terenu i gde treba da praktično primene znanje iz oblasti zaštite od požara i civilne zaštite stečeno u radu u jedinici i na edukacijama koje pohađaju, na pet različitih lokacija na Petrovaradinskoj tvrđavi. Kako je naveo, ovakvi susreti su od velikog značaja na planu promovisanja saradnje, razmene ideja i zajedništva na važnim pitanjama bezbednosti svih zemalja nekadašnje zajedničke države.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Petrovaradin je osnovano 1875. godine i za skoro 150 godina postojanja Društvo je imalo preko deset hiljada članova i  danas broji preko 500 članova, od toga oko 60 aktivnih članova, oko 30 članova vatrogasnog podmlatka i preko 400 pomažućih članova.

Novi Sad, 8. jun 2024. godine