Читај ми

ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ МОДЕ И ДИЗАЈНА

Члан Градског већа за привреду мр Горан Сечујски присуствовао је конференцији за новинаре поводом предстојећег Интернационалног фестивала моде и дизајна „Serbia Fashion Week“ који ће бити одржан од 10. до 16. новембра у Конгресном центру „Мастер“ Новосадског сајма.

- Фестивал моде и дизајна „Serbia Fashion Week“ има велики значај за привреду и туризам не само Новог Сада, већ и целе Србије и због тога га Град Нови Сад и подржава. Он је у врло кратком временском периоду ставио наш град на мапу светских центара моде, јер ће се и у овом јесењем издању на фестивалу представити познати светски и домаћи модни дизајнери и уметници. Овај фестивал помаже домаћим дизајнерима и произвођачима текстилних производа да се за њих чује, а њима да сазнају који су то најновији трендови у свету. Модна индустрија је део креативне економије, а Град Нови Сад слови за град креативности, град културе, град младих, кандидат је за Омладинску престоницу Европе 2018. и Европску престоницу културе 2021, а и једној и другој престижној титули фестивал „Serbia Fashion Week“ свакако иде у прилог. Поред тога што велики број људи долази у Нови Сад због ревија и пратећих дешавања, захваљујући организаторима овог фестивала, долази и велики број домаћих и страних новинара, што је савршена прилика да се представимо као туристичка дестинација, у чему велику улогу има Туристичка организација Града - рекао је мр Горан Сечујски.

Своје учешће на манифестацији потврдило је више од 70 дизајнера из земље и иностранства, а поред модних ревија биће одржани бесплатни едукативни семинари, конференције и пословни сусрети којима ће присуствовати највећи европски стручњаци из области новинарства и дигиталних медија. Посетиоце Националне недеље моде очекују колекције најистакнутијих имена домаће модне индустрије, као и колекције страних и регионалних уметника из Америке, Велике Британије, Шпаније, Француске, Италије, Белгије, Нигерије, Азербејџана, Украјине, Чешке, Малте, Мађарске, Грчке, Румуније, Словеније, Црне Горе и Босне и Херцеговине. 

Прeдсeдница Фeстивaлa и Нaциoнaлнe кoмoрe зa мoду Србиje Свeтлaнa Хoрвaт се захвалила Граду на подршци без које, како је рекла, не би било могуће организовати тренутно наш највећи фестивал овог типа имајући у виду број учесника, ревија и посетилаца.

- Велика заинтересованост српских дизајнера да учествују на овом фестивалу је свакако и потврда његовог квалитета, јер су га дизајнери препознали као могућност сопственог развоја, пласмана својих производа и свог бренда. Оно што је значајно је чињеница да овај фестивал има највише потписаних уговора о сарадњи, укупно 27, што значи да наши дизајнери и креатори могу да иду и учествују на свим тим Недељама моде - рекла је Свeтлaнa Хoрвaт.

Важан сегмент Националне недеље моде представља „Serbia Fashion Awards“ када ће сви љубитељи моде, музике и уметности имати прилику да присуствују ретроспективи ревија Недеље моде. „Serbia Fashion Awards“ биће одржан 16. новембра у Свечаним салонима на Петроварадинској тврђави уз богат музички програм и свечану доделу награда.

Нови Сад, 4. новембар 2015. године