Čitaj mi

INTERNACIONALNI FESTIVAL MODE I DIZAJNA

Član Gradskog veća za privredu mr Goran Sečujski prisustvovao je konferenciji za novinare povodom predstojećeg Internacionalnog festivala mode i dizajna „Serbia Fashion Week“ koji će biti održan od 10. do 16. novembra u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma.

- Festival mode i dizajna „Serbia Fashion Week“ ima veliki značaj za privredu i turizam ne samo Novog Sada, već i cele Srbije i zbog toga ga Grad Novi Sad i podržava. On je u vrlo kratkom vremenskom periodu stavio naš grad na mapu svetskih centara mode, jer će se i u ovom jesenjem izdanju na festivalu predstaviti poznati svetski i domaći modni dizajneri i umetnici. Ovaj festival pomaže domaćim dizajnerima i proizvođačima tekstilnih proizvoda da se za njih čuje, a njima da saznaju koji su to najnoviji trendovi u svetu. Modna industrija je deo kreativne ekonomije, a Grad Novi Sad slovi za grad kreativnosti, grad kulture, grad mladih, kandidat je za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. i Evropsku prestonicu kulture 2021, a i jednoj i drugoj prestižnoj tituli festival „Serbia Fashion Week“ svakako ide u prilog. Pored toga što veliki broj lјudi dolazi u Novi Sad zbog revija i pratećih dešavanja, zahvalјujući organizatorima ovog festivala, dolazi i veliki broj domaćih i stranih novinara, što je savršena prilika da se predstavimo kao turistička destinacija, u čemu veliku ulogu ima Turistička organizacija Grada - rekao je mr Goran Sečujski.

Svoje učešće na manifestaciji potvrdilo je više od 70 dizajnera iz zemlјe i inostranstva, a pored modnih revija biće održani besplatni edukativni seminari, konferencije i poslovni susreti kojima će prisustvovati najveći evropski stručnjaci iz oblasti novinarstva i digitalnih medija. Posetioce Nacionalne nedelјe mode očekuju kolekcije najistaknutijih imena domaće modne industrije, kao i kolekcije stranih i regionalnih umetnika iz Amerike, Velike Britanije, Španije, Francuske, Italije, Belgije, Nigerije, Azerbejdžana, Ukrajine, Češke, Malte, Mađarske, Grčke, Rumunije, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. 

Predsednica Festivala i Nacionalne komore za modu Srbije Svetlana Horvat se zahvalila Gradu na podršci bez koje, kako je rekla, ne bi bilo moguće organizovati trenutno naš najveći festival ovog tipa imajući u vidu broj učesnika, revija i posetilaca.
- Velika zainteresovanost srpskih dizajnera da učestvuju na ovom festivalu je svakako i potvrda njegovog kvaliteta, jer su ga dizajneri prepoznali kao mogućnost sopstvenog razvoja, plasmana svojih proizvoda i svog brenda. Ono što je značajno je činjenica da ovaj festival ima najviše potpisanih ugovora o saradnji, ukupno 27, što znači da naši dizajneri i kreatori mogu da idu i učestvuju na svim tim Nedelјama mode - rekla je Svetlana Horvat.

Važan segment Nacionalne nedelјe mode predstavlјa „Serbia Fashion Awards“ kada će svi lјubitelјi mode, muzike i umetnosti imati priliku da prisustvuju retrospektivi revija Nedelјe mode. „Serbia Fashion Awards“ biće održan 16. novembra u Svečanim salonima na Petrovaradinskoj tvrđavi uz bogat muzički program i svečanu dodelu nagrada.

Novi Sad, 4. novembar 2015. godine