Читај ми

ИНФОРМАЦИЈА О НОВОПОСТАВЉЕНОЈ САОБРАЋАЈНОЈ СИГНАЛИЗАЦИЈИ

Три новопостављена семафора у Новом Саду биће пуштена у режим редовног рада у среду, 30. августа 2017. године. Раскрсницу Булевара краља Петра I и Улице Краљевића Марка било је неопходно семафоризовати због велике густине саобраћаја, отежаног преласка пешака, близине школе и објекта Дома здравља. Овај семафор ће радити у класичном режиму рада, у координацији са суседним семафоризованим раскрсницама.

На раскрсници улица Цара Душана и Ђорђа Магарашевића постављен је пешачки семафор ради повећања безбедности саобраћаја, пре свега пешака, чији су токови интензивни на овој локацији, с обзиром на то да се у непосредној близини налазе основна и средња школа. Да би се безбедност пешака подигла на виши ниво приликом преласка Улице цара Душана, а да би се притом што мање прекидали токови колског саобраћаја, овај семафор радиће у детекторском режиму, што значи да ће пешаци притиском на тастер омогућити појаву зеленог светла.

Пешачки семафор постављен је и на Булевару цара Лазара, у близини раскрснице са Улицом Бановић Страхиње и Улицом коло српских сестара, а у циљу безбеднијег кретања пешака и бициклиста при прелазу преко Булевара цара Лазара којим се одвија веома фреквентан саобраћај. Овај семафор ће такође радити у детекторском режиму, односно са најавом пешачких токова. Сем увођења светлосне сигнализације, на предметном пешачком прелазу извршена је корекција пешачких стаза, а уведен је и бициклистички прелаз, који до сада није постојао.

На сва три нова семафора постављени су временски дисплеји, као и звучни уређаји за слепа и слабовида лица, а на Булевару краља Петра I и Булевару цара Лазара уграђени су и и бројачи саобраћаја, чија је намена прикупљање података о броју и категоризацији возила.

Напомињемо и то да ће у најскорије време, одмах по исходовању потребних дозвола, бити пуштена у рад још три семафора - на раскрсници Улице Бате Бркића и Булевара војводе Степе, на раскрсници улица Бате Бркића и Сељачких буна и пешачки семафор на Булевару Европе (код касарне Југовићево). Позивамо возаче да додатно обрате пажњу на новопостављену саобраћајну сигнализацију.

Управа за грађевинско земљиште и инвестиције

Нови Сад, 28. август 2017. године