Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК УГОСТИО ВИОЛИНИСТКИЊУ ЛАНУ ЗОРЈАН

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић примио је у Градској кући виолинисткињу Лану Зорјан, добитницу најзначајнијег признања у свету класичне музике „Discovery Award 2024“, и честитао младој уметници на престижној награди.

- Лана има само 15 година, а већ 11 година свира виолину. Тако је у току једне деценије у своју колекцију ставила преко 60 првих и специјалних награда. Њу je за престижну награду „Discovery Award 2024“, номиновала Академија посебних талената из Лихтенштајна, а то је веома значајно из разлога што за ову награду не можете сами да се пријавите, већ искључиво нека институција високог европског или светског ранга мора да вас номинује. Као студенткиња Академије уметности у Новом Саду, у класи професора Стефана Миленковића, добила је ту награду која се додељује само једном младом уметнику испод 18 година, који свира на било ком инструменту, из целог света. Уз то, ово је први пут да је неко из Србије понео ову награду, те је понос још већи и њена награда још значајнија – рекао је градоначелник и додао да ће јавност имати прилику да чује Лану у Свечаној сали Градске куће 20. фебруара на концерту два лауреата, који ће млада нада уприличити са својим талентованим колегом из Чешке.

Лани Зорјан ће награда бити уручена 12. априла на свечаној додели у Валенсији, када ће наступити са симфонијским оркестром. Она је захвалила градоначелнику на прилици да буде угошћена и истакла да то представља за њу велику част.

- Веома ми је драго што сам добила ову престижну награду. Десило се нешто што нисам очекивала, а све је то велика привилегија. Дневно вежбам око шест сати, а најбитнији су континуитет и рад. Од мене у будућности можете да очекујете још прегршт лепих концерата – истакла је Лана Зорјан.

Наш прослављени виолиниста Стефан Милкенковић нагласио је да је невероватно поносан на своју ученицу и да верује да уз мотивацију коју поседује, Лана може да досегне светске висине.

- За једног уметника битно је да поседује визију, а уз то да много вежба и ради. Подршка породице, уз труд, добитна је комбинација коју сам и ја као уметник имао. Награда коју је Лана освојила на светском нивоу, рангира се као „Оскар“ и веома смо поносни на њу- закључио је Миленковић.

Нови Сад, 29. јануар 2024. године