Čitaj mi

GRADONAČELNIK UGOSTIO VIOLINISTKINјU LANU ZORJAN

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić primio je u Gradskoj kući violinistkinju Lanu Zorjan, dobitnicu najznačajnijeg priznanja u svetu klasične muzike „Discovery Award 2024“, i čestitao mladoj umetnici na prestižnoj nagradi.

- Lana ima samo 15 godina, a već 11 godina svira violinu. Tako je u toku jedne decenije u svoju kolekciju stavila preko 60 prvih i specijalnih nagrada. Nјu je za prestižnu nagradu „Discovery Award 2024“, nominovala Akademija posebnih talenata iz Lihtenštajna, a to je veoma značajno iz razloga što za ovu nagradu ne možete sami da se prijavite, već isklјučivo neka institucija visokog evropskog ili svetskog ranga mora da vas nominuje. Kao studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Stefana Milenkovića, dobila je tu nagradu koja se dodelјuje samo jednom mladom umetniku ispod 18 godina, koji svira na bilo kom instrumentu, iz celog sveta. Uz to, ovo je prvi put da je neko iz Srbije poneo ovu nagradu, te je ponos još veći i njena nagrada još značajnija – rekao je gradonačelnik i dodao da će javnost imati priliku da čuje Lanu u Svečanoj sali Gradske kuće 20. februara na koncertu dva laureata, koji će mlada nada upriličiti sa svojim talentovanim kolegom iz Češke.

Lani Zorjan će nagrada biti uručena 12. aprila na svečanoj dodeli u Valensiji, kada će nastupiti sa simfonijskim orkestrom. Ona je zahvalila gradonačelniku na prilici da bude ugošćena i istakla da to predstavlјa za nju veliku čast.

- Veoma mi je drago što sam dobila ovu prestižnu nagradu. Desilo se nešto što nisam očekivala, a sve je to velika privilegija. Dnevno vežbam oko šest sati, a najbitniji su kontinuitet i rad. Od mene u budućnosti možete da očekujete još pregršt lepih koncerata – istakla je Lana Zorjan.

Naš proslavlјeni violinista Stefan Milkenković naglasio je da je neverovatno ponosan na svoju učenicu i da veruje da uz motivaciju koju poseduje, Lana može da dosegne svetske visine.

- Za jednog umetnika bitno je da poseduje viziju, a uz to da mnogo vežba i radi. Podrška porodice, uz trud, dobitna je kombinacija koju sam i ja kao umetnik imao. Nagrada koju je Lana osvojila na svetskom nivou, rangira se kao „Oskar“ i veoma smo ponosni na nju- zaklјučio je Milenković.

Novi Sad, 29. januar 2024. godine