Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ТЕМИШВАРА ПОСЕТИО НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је градоначелника Темишвара Николаеа Робуа у Градској кући где је са њим одржао састанак, а потом су заједно посетили компанију ''Netex consulting''. Реч је о међународној компанији са седиштем у Темишвару, граду побратиму Новог Сада, која нуди услуге подршке клијентима широм Европе на свим европским језицима.

- Задовољство ми је што сам домаћин градоначелнику Темишвара и што настављамо разговоре о унапређењу сарадње два града побратима. На састанку смо причали о неколико важних тема, а то су привреда, економска сарадња, привлачење инвестиција, комунална проблематика и друго. Доста пажње посветили смо кандидатури за Европску престоницу културе 2021. Наиме, и Нови Сад и Темишвар се боре за добијање те престижне титуле, а ми као градови побратими се максимално подржавамо у тим настојањима. Иако смо формално само 11 година побратимљени, везе наша два народа су вишевековне. Фирме из Новог Сада имају вредност извоза ка Румунији од 137 милиона долара, а оба града суочавају се са инвестиционим растом. Имамо доста сличности једни са другима, тако да поред приближно исте величине два града, бележимо и појачан прилив инвестиција везаних за аутомобилску индустрију, значајан развој IT сектора, као и покретање пословних инкубатора и пружање подршке за старт-ап компаније - рекао је градоначелник Милош Вучевић и нагласио да се у контексту привредне сарадње, природно наметнула и посета компанији ''Netex consulting'' која је изворно кренула са радом из Темишвара, а већ девет година послује у Новом Саду.

Градоначелник Темишвара Николае Робу рекао је да је срећан што се налази у граду који је близак Темишвару у више сектора и са којим има заједничку историју и садашњост, као и добру основу за будуће релације.

- Имао сам јако пријатан разговор са градоначелником Новог Сада, у вези са дешавањима у оба града, о заједничким и будућим пројектима, као и о могућности сарадње на више планова у култури и економији. Темишвар се у последњих неколико година позиционирао као један од најдинамичнијих градова у Румунији и као град са највећим бројем инвестиција. Наш град и Нови Сад се налазе у избору за Европску престоницу културе и ми сарађујемо и подржавамо се у том процесу. Оптимисти смо и желимо срећу обома градовима, а свесни смо да је пред нама велики изазов - рекао је градоначелник Темишвара и изразио велико задовољство што је у посети компанији која је започела са радом у Румунији и развила се у више градова света.

Представник ''Netex consulting'' Сава Никић рекао је да је та фирма стартовала из Темишвара и да се развијала континуирано.

- Ми смо један велики, глобални кориснички сервис намењен свим клијентима Европе и света. Пре девет година отворили смо канцеларију у Новом Саду и сада имамо више десетина запослених, а  проширили смо пословање у Нишу, Зрењанину и Босни и Херцеговини – рекао је Сава Никић.

Нови Сад, 7. септембар 2016. године