Čitaj mi

GRADONAČELNIK TEMIŠVARA POSETIO NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je gradonačelnika Temišvara Nikolaea Robua u Gradskoj kući gde je sa njim održao sastanak, a potom su zajedno posetili kompaniju ''Netex consulting''. Reč je o međunarodnoj kompaniji sa sedištem u Temišvaru, gradu pobratimu Novog Sada, koja nudi usluge podrške klijentima širom Evrope na svim evropskim jezicima.

- Zadovolјstvo mi je što sam domaćin gradonačelniku Temišvara i što nastavlјamo razgovore o unapređenju saradnje dva grada pobratima. Na sastanku smo pričali o nekoliko važnih tema, a to su privreda, ekonomska saradnja, privlačenje investicija, komunalna problematika i drugo. Dosta pažnje posvetili smo kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2021. Naime, i Novi Sad i Temišvar se bore za dobijanje te prestižne titule, a mi kao gradovi pobratimi se maksimalno podržavamo u tim nastojanjima. Iako smo formalno samo 11 godina pobratimlјeni, veze naša dva naroda su viševekovne. Firme iz Novog Sada imaju vrednost izvoza ka Rumuniji od 137 miliona dolara, a oba grada suočavaju se sa investicionim rastom. Imamo dosta sličnosti jedni sa drugima, tako da pored približno iste veličine dva grada, beležimo i pojačan priliv investicija vezanih za automobilsku industriju, značajan razvoj IT sektora, kao i pokretanje poslovnih inkubatora i pružanje podrške za start-ap kompanije - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i naglasio da se u kontekstu privredne saradnje, prirodno nametnula i poseta kompaniji ''Netex consulting'' koja je izvorno krenula sa radom iz Temišvara, a već devet godina posluje u Novom Sadu.

Gradonačelnik Temišvara Nikolae Robu rekao je da je srećan što se nalazi u gradu koji je blizak Temišvaru u više sektora i sa kojim ima zajedničku istoriju i sadašnjost, kao i dobru osnovu za buduće relacije.

- Imao sam jako prijatan razgovor sa gradonačelnikom Novog Sada, u vezi sa dešavanjima u oba grada, o zajedničkim i budućim projektima, kao i o mogućnosti saradnje na više planova u kulturi i ekonomiji. Temišvar se u poslednjih nekoliko godina pozicionirao kao jedan od najdinamičnijih gradova u Rumuniji i kao grad sa najvećim brojem investicija. Naš grad i Novi Sad se nalaze u izboru za Evropsku prestonicu kulture i mi sarađujemo i podržavamo se u tom procesu. Optimisti smo i želimo sreću oboma gradovima, a svesni smo da je pred nama veliki izazov - rekao je gradonačelnik Temišvara i izrazio veliko zadovolјstvo što je u poseti kompaniji koja je započela sa radom u Rumuniji i razvila se u više gradova sveta.

Predstavnik ''Netex consulting'' Sava Nikić rekao je da je ta firma startovala iz Temišvara i da se razvijala kontinuirano.

- Mi smo jedan veliki, globalni korisnički servis namenjen svim klijentima Evrope i sveta. Pre devet godina otvorili smo kancelariju u Novom Sadu i sada imamo više desetina zaposlenih, a  proširili smo poslovanje u Nišu, Zrenjaninu i Bosni i Hercegovini – rekao je Sava Nikić.

Novi Sad, 7. septembar 2016. godine