Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ РУСКИХ УНИВЕРЗИТЕТА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је представнике Руског државног универзитета за нафту и гас, односно националног истраживачког института ''И. М. Губкин'' и Санктпетербуршког рударског универзитета.

Састанку су, осим предстваника Града Новог Сада, присуствовали ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Дејан Јакшић, директор ОШ „Јован Поповић“ Горан Стевановић, директор Гимназије „Јован Јовановић Змај“ Радивоје Стојковић и заменик генералног директора НИС а. д. Владим Смирнов. Делегацију из Руске федерације предводиили су рекотор Руског државног универзитета за нафту и гас Виктор Георгијевич Мартинов и први проректор Санктпетербуршког рударског универзитета Наталија Владимировна Пашкевич.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да је сарадња са Руском федерацијом од изузетног значаја за Нови Сад, а посебно се осврнуо на добре односе са побратимским градом Нижњим Новгородом. Он је рекао да су реaлизовани бројни заједнички пројекти на пољу образовања и културе, али и да се континуирано ради на успостављању још чвршћих веза.

- Сусрет председника Вучића и Путина је потврда пријатељских односа две земље и од посебне је важности за нашу државу на плану међународне политике. Нови Сад као локална самоуправа даје допринос таквим односима и посвећен је даљем развоју партнерских подухвата на општу добробит – нагласио је градоначелник Вучевић.

Ректор Руског државног универзитета за нафту и гас Виктор Георгијевич Мартинов захвалио се на пријему и изразио уверење да ће сарадња у области образовања бити још плодотворнија захваљујући будућим конкретним заједничким програмима.

Истакавши добру сарадњу са компанијом НИС а. д., саговорници су се сложили да је спрега науке и привреде од есенцијалног значаја за развој друштва у свим сегментима, те да заједнички пројекти на том плану дају одличне резултате.

Размена ученика и наставног кадра, окарактерисани су током разговора као добар модел међународне сарадње, а представници образовних институција из Новог Сада позитивно су говорили о својим искуствима. Директор Гимназије „Јован Јовановић Змај“ рекао је да Руски центар, који је отворен 2009. године у оквиру те образовне установе, представља снажан замајац у развоју сарадње две земље, као и да се већ четири године у Гимназији реализује двојезична руско-српска настава.

Нови Сад, 16. јануар 2019. године