Čitaj mi

GRADONAČELNIK SA DELEGACIJOM RUSKIH UNIVERZITETA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je predstavnike Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas, odnosno nacionalnog istraživačkog instituta ''I. M. Gubkin'' i Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta.

Sastanku su, osim predstvanika Grada Novog Sada, prisustvovali rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Jakšić, direktor OŠ „Jovan Popović“ Goran Stevanović, direktor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ Radivoje Stojković i zamenik generalnog direktora NIS a. d. Vladim Smirnov. Delegaciju iz Ruske federacije predvodiili su rekotor Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas Viktor Georgijevič Martinov i prvi prorektor Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta Natalija Vladimirovna Paškevič.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je saradnja sa Ruskom federacijom od izuzetnog značaja za Novi Sad, a posebno se osvrnuo na dobre odnose sa pobratimskim gradom Nižnjim Novgorodom. On je rekao da su realizovani brojni zajednički projekti na polјu obrazovanja i kulture, ali i da se kontinuirano radi na uspostavlјanju još čvršćih veza.

- Susret predsednika Vučića i Putina je potvrda prijatelјskih odnosa dve zemlјe i od posebne je važnosti za našu državu na planu međunarodne politike. Novi Sad kao lokalna samouprava daje doprinos takvim odnosima i posvećen je dalјem razvoju partnerskih poduhvata na opštu dobrobit – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Rektor Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas Viktor Georgijevič Martinov zahvalio se na prijemu i izrazio uverenje da će saradnja u oblasti obrazovanja biti još plodotvornija zahvalјujući budućim konkretnim zajedničkim programima.

Istakavši dobru saradnju sa kompanijom NIS a. d., sagovornici su se složili da je sprega nauke i privrede od esencijalnog značaja za razvoj društva u svim segmentima, te da zajednički projekti na tom planu daju odlične rezultate.

Razmena učenika i nastavnog kadra, okarakterisani su tokom razgovora kao dobar model međunarodne saradnje, a predstavnici obrazovnih institucija iz Novog Sada pozitivno su govorili o svojim iskustvima. Direktor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ rekao je da Ruski centar, koji je otvoren 2009. godine u okviru te obrazovne ustanove, predstavlјa snažan zamajac u razvoju saradnje dve zemlјe, kao i da se već četiri godine u Gimnaziji realizuje dvojezična rusko-srpska nastava.

Novi Sad, 16. januar 2019. godine